Josipović: Karamarko da pročita Ustav

Tanjug
Josipović: Karamarko da pročita Ustav

Zagreb - Predsednik Ivo Josipović poručio je lideru HDZ Tomislavu Karamarku, koji je predsjednika Hrvatske pozvao da sazove vanrednu sednicu vlade, da ne poznaje Ustav.

Na sjednici bi trebalo da se raspravlja o aktuelnoj privrednoj situaciji.

Bilo bi dobro da predsjednik glavne opozicione stranke Tomislav Karamarko pročita hrvatski Ustav i nauči da predsjednik Republike ne može da saziva sednice vlade u mirnodopsko vrijeme, nego može samo da predloži održavanje sednice”, naveo je Josipović.

Hrvatski mediji su poruke Josipovića i Karamarka protumačili kao potvrdu predsjednika da “više nema idile” između njega i lidera vodeće opozicione stranke.

Najpre je Karamarko na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je javno prozvao predsjednika Republike da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i sazove vanrednu sednicu vlade dodavši da, međutim, iz Josipovićevog kabineta “još nema nikakvog izjašnjavanja i reakcije”.

Možda predsjednik misli da je situacija dobra ili je nešto sasvim drugo posredi. Lijepo je kada predsjednik komentariše Sjvetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, ali mislim da bi bilo vrieme da progovori o teškoj privrednoj situaciji i da na traženoj vanrednoj sednici vlade progovori o svim tim problemima”, rekao je Karamarko.

Zagrebački “Jutarnji list” piše da Karamarkova meta više nije samo vlada Zorana Milanovića, već i predsjednik države, šsto je protumačeno da lider najuticanije opozicione partije želi da poistoveti Josipovića sa neuspjesima hrvatske vlade.

Na Karamarkove prozivke, Josipović je sinoć odgovorio:

“Karamarko će ponoviti grešku koju je napravila njegova prethodnica”.

Navodi se da je Josipović pritom mislio na bivšu premijerku i šeficu HDZ Jadranku Kosor koja je 2011. godine javno optužila šefa države za pakt sa SDP-om.

Sve donedavno, dodaje se, odnosi između Josipovića i Karamarka smatrali su se korektnim, pa se čak govorilo da njih dvojica imaju “odličnu komunikaciju”.

List ističe i da su nezvanične informacije ukazivale na to da se njih dvojica redovno čuju telefonom i da se čak mjesečno jednom sastaju na Pantovčaku.

Takve informacije, navodi zagrebački dnevnik, Josipović nikada nije demantovao, već je iz njegovog kabineta objašnjeno da se šef države, u skladu sa ustavnim obvezama, sastaje sa svim akterima političke scene.

Navodi se i da se prvi veliki spor između Josipovića i Karamarka dogodio zbog Vukovara nakon što je hrvatski predsjednik za blokadu državnog vrha u Vukovaru, tokom obilježavanja Dana sjećanja, optužio HDZ i Karamarka.

Karamarko mu je, međutim, odgovorio da su “socijalisti počeli lov na vještice”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana