Josipović: Imaju li tužbe smisla?

Dojče vele
Josipović: Imaju li tužbe smisla?

Zagreb - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da se pita imaju li tužbe Hrvatske i Srbije smisla, kada se određena pitanja mogu rješavati razgovorom i dogovorom.

On je rekao da su međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nastale u vrijeme kada se nisu ispunjavala očekivanja u pogledu saradnje s Haškim sudom.

- Sada su ipak neke nove okolnosti. Ono što se ja uvijek pitam - a to je na našim vladama da odluče, jeste ako možete nešto riješiti razgovorom i dogovorom, imaju li tužbe smisla? Trebalo bi procijeniti i kakvi su izgledi, pravna praksa, ali to je, u slučaju Hrvatske, u nadležnosti Vlade - rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je u intervju za radio Dojče vele rekao da u odnosima sa Srbijom ostaje otvoren niz manjih pitanja poput povratka izbjeglica, brojna imovinska i sukcesijska pitanja, kao i povratak umjetničkih vrijednosti otetih za vrijeme rata u Hrvatskoj.

- Postoje i razlike u gledanju na istoriju. Te razlike će u jednoj mjeri i ostati. S time se moramo pomiriti, ali nas to ne smije spriječiti da gledamo u budućnost i gradimo bolje i kvalitetnije mostove od onih koji su postojali do sad - rekao je Josipović.

Govoreći o Haškom tribunalu, Josipović je ocijenio da je riječ o pozitivnom fenomenu i istoriji, ali da na žalost taj sud “nije iskoristio ono što mu je bilo na raspolaganju kao instituciji od koje se puno očekivalo.

- Poslije ovih 20 godina rada Tribunala stvari svakako nisu crno-bijele. Haški sud je imao svojih dobrih odluka. S nekima možemo ili ne moramo lično biti zadovoljni. Ono što je važno jeste da je Haški sud postavio put ka stalnom međunarodnom sudu. Mi u Hrvatskoj smo nezadovoljni recimo Vukovarom, nezadovoljni što neki zločini nakon Oluje nisu kažnjeni, ali mislim da je to u prvom redu greška tužilaštva – rekao je on.

Za zločine počinjenje u Hrvatskoj, Josipović je rekao da sve države moraju raditi na tome da se počinitelji kazne, bez obzira na nacionalnost i na to ko je bio žrtva.

- Dakle da sumiram: mislim da je Haški sud pozitivan fenomen u istoriji, ali da na žalost nije iskoristio ono što mu je bilo na raspolaganju kao instituciji od koje se puno očekivalo - kazao je hrvatski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana