Josipović: Identitet srpske zajednice bogatstvo Hrvatske

Tanjug
Josipović: Identitet srpske zajednice bogatstvo Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je danas da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj dio ukupnog nacionalnog identiteta te zemlje i njegovo bogatstvo.

“Kad prošetate Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prelistate stranice istorije, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, našem uspjehu”, rekao je Josipović, dodavši da je u istoriji tih odnosa bilo i neuspjeha, a najveći je bio rat.

“I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno da vidimo koji su bili uzroci, posljedice i kako ih najbolje možemo otkloniti”, rekao je hrvatski predsjednik koji je učestvovao na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva “Privrednik” s temom

“Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom”.

On smatra da danas u hrvatskom društvu postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uvjeren da će oni biti “jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem” i veruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuju jedni druge i znaju da treba da sarađuju.

Josipović je istakao da položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj treba da se odvija po formuli - integracija, ne asimilacija.

Pod integracijom on podrazumijeva pravo zajednice da gradi svoje kulturne i naučne institucije i političke stranke, ali i da se pripadnici manjinskih zajednica moraju aktivirati i u opštim institucijama hrvatskog društva, jer u suprotnom postoji opasnost “getoizacije”.

On se osvrnuo i na odnose s Srbijom, kazavši da postoje brojni problemi koji te odnose opterećuju, ali je izrazio uvjerenje da obje države imaju snage za otvoren razgovor, a vlade snage za rješavanje problema.

Činjenicu da je Hrvatska članica EU treba da iskoristimo na dobrobit cijelog društva, uključujući manjinske zajednice, ali i kao mehanizam da cio region trajno učinimo zonom mira, saradnje i prijateljstva, poručio je Josipović.

Kao izaslanik predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića, skupu se obratio poslanik Miodrag Linta.

On je kazao da predstavnici srpske omladine u Hrvatskoj svojim djelovanjem šalju tri poruke - da ne žele da se odreknu srpskog nacionalnog identiteta, ne prihvataju politiku da su 'Srbi kolektivni krivci i remetilački faktor' nego upravo suprotno, faktor mira, sigurnosti, razumijevanja i međusobnog poštovanja i da žele da se bore za ista prava kao i ostali građani Hrvatske.

Linta je izrazio žaljenje što je hrvatska granična policija juče, na graničnom prelazu Bajakovo, srpsku delegaciju, u službenom automobilu vlade i s diplomatskim pasošima, zadržala 50 minuta.

“Tek nakon intervencije generalnog konzula RS u Vukovaru Živorada Simića mi smo dobili dozvolu da nastavimo put. Za to vrijeme je nekoliko automobila sa srpskim tablicama pored nas uredno i bez problema nastavilo put prema Zagrebu”, rekao je Linta, a prenijela agencija Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana