Inspektori u kabinetu Bandića

Agencije
Inspektori u kabinetu Bandića

Zagreb - Inspektori Ministarstva finansija, u okviru kontrole institucija provjeriće i Grad Zagreb zbog duga od 400 miliona kuna (oko 52 miliona evra).

Inspektori kreću od ponedjeljka u nadzor 114 institucija među kojima su sva ministarstva, državne institucije, Agencije, trgovačka društva u državnom vlasništvu, ustanove i šest velikih gradova.

Među gradovima čije će poslovanje Linićevi inspektori analizirati je i Grad Zagreb. Kako tvrde sagovornici hrvatskih medija inspektori će provjeriti poslovanje Grada Zagreba jer u Ministarstvu finansija sumnjaju da bi Grad Zagreb mogao biti veliki generator dugova.

Prema dostupnim podacima ukupan dug Grada Zagreba je u ovom trenutku oko 400 miliona kuna (52 miliona evra) dospjelog duga.

U gradu, pak, tvrde kako izvršavaju sve svoje obaveze na vrijeme.

Ovaj potez Ministarstva finansija ponovo bi mogao otvoriti sukobe i polemike na liniji Slavko Linić - Milan Bandić.

Posljednji sukob trajao je punih godinu dana. Naime, Ministarstvo finansija je donijelo rješenje da je Grad Zagreb nezakonito trošio decentralizovana sredstva i da mora vratiti 337 miliona kuna u državni budžet. No, Upravni sud je to rješenje poništio i spasio Grad od blokade računa.

Osim Zagreba inspektori će provjeravati i gradove Split, Osijek, Varaždin, Zadar i Rijeka. Kako saznaju mediji za provjeru je zaduženo oko 100 inspektora ministarstva, a akcija će trajati do kraja mjeseca. Upravo neplaćanje od strane državnih institucija u zakonski propisanim rokovima jedan su od generatora rasta dugova. Mnogi privatni privrednici koji posluju s državnim institucijama se žale da im država na vrijeme ne plaća isporučene usluge i na taj način direktno ugrožavaju privatni sektor.

Cilj akcije

U Ministarstvu finansija tvrde da je cilj ove akcije, između ostalog, da pokaže da za državu u nadziranju poštovanja zakona nema velikih i malih te da žele utvrditi poštuje li država svoje obaveze. Među 114 institucija čije će poslovanje biti nadzirano je i osam Kliničkih centara u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana