Hrvatski Sabor usvojio “Lex Perković”

Tanjug
Hrvatski Sabor usvojio “Lex Perković”

Zagreb - Hrvatski Sabor izglasao zakon o isporučivanju svojih građana sa odredbom da će ona biti primjenjivana samo na krivična djela počinjena nakon avgusta 2002. godine.

Riječ je o Zakonu o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima s članicima EU, koji je ovih dana izazvao veliku pažnju javnosti, pa je nazvan “Lex Perković”.

Smatra se da će taj zakon poštediti hapšenja i isporučivanja bivšeg visokog funkcionera jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića za kojim je Njemačka početkom sedmice ponovo raspisala potjernicu zbog sumnje da je učestvovao u organizovanju ubistava više hrvatskih disidenata, među kojima i nekadašnjeg direktora INE Stjepana Đurekovića.

Premijer Zoran Milanović najavio je juče da će zakon o evropskom nalogu za hapšenje biti usvojen kako je i predložen, a da će premijerova Socijaldemokratska partija (SDP) predložiti izmjene Ustava kojim bi bilo ukinuto zastarjevanje politički motivisanih ubistava.

Milanović je rekao i da samo od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zavisi da li će promjena Ustava biti realizovana.

Tokom glasanja o ovom zakonu poslanici HDZ-a su napustili sjednicu, jer, kako su rekli, ne žele da učestvuju u takvom udaru na vladavinu prava, prenijela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana