Hrvatska: Žučne rasprave oko Ustava

Agencije
Hrvatska: Žučne rasprave oko Ustava

Zagreb - U Hrvatskoj traje rasprava o prijedlogu vladajuće Socijaldemokratske partije o promjeni Ustava kojom bi se propisalo nezastarevanje politički motivisanih ubistava.

Taj prijedlog ne podržava članica vladajuće koalicije, Hrvatska narodna stranka (HNS), odnosno smatra da se nezastarevanje zločina može propisati i nižim pravnim aktima.

Ukidanje zastarjelosti za krivična djela počinjena iz političkih pobuda, našlo se u centru pažnje pošto je Sabor uoči ulaska Hrvatske u Evropsku uniju izmijenio zakon kojim je primjenu evropskog naloga za hapšenje ograničio na zločine počinjene prije avgusta 2002. godine.

Time je onemogućeno izručenje Josipa Perkovića koga Njemačka tereti da je, kao agent Uprave državne bezbjednosti Jugoslavije, učestvovao
u ubistvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Mediji su spekulisali da je zbog te promjene zakona njemački kancelar Angela Merkel otkazala dolazak u Zagreb na svečanost pristupanja
Hrvatske EU.

Po donošenju izmjena, premijer Zoran Milanović najavio je promjenu Ustava kojim bi se propisalo nezastarjevanje politički motivisanih
zločina.

Dok članica vladajuće koalicije HNS poručuje da za promjenu Ustava za sada nema potrebe, predsjednik opozicione Hrvatske demokratske
zajednice Tomislav Karamarko izjavio je danas da će njegova stranka na jesen podržati prijedlog izmjena Ustava da bi se riješio problem koji je nastao zbog slučaja Perković.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je danas ponovio da mu je prihvatljiva promjena Ustava ako joj je cilj slanje univerzalne moralne poruke da nijedan politički motivisan slučaj ne smije biti zaboravljen. On je, međutim, upozorio da Ustav ne smije da bude promijenjen radi jedne osobe ili slučaja.

Josipović je ukazao na to da je rješavanje teških ekonomskih problema važnije od promjene Ustava ili zakona o evropskom nalogu za hapšenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana