Hrvatska: U penziju sa 67 godina

Tanjug
Hrvatska: U penziju sa 67 godina

Zagreb - Hrvatska mora da poveća starosnu granicu za penzionisanje sa 65 na 67 godina, kaže ministar rada i penzijskog sistema Mirando Mrsić.

On objasnio je da je održivost penzionog sistema glavni razlog povećanja starosne granice, ali i produženje životnog doba stanovništva i potreba da se na tržištu rada aktiviraju starije osobe.

"Konačnim prijedlogom zakona o penzijskom osiguranju uvodi se institut privremene starosne penzije za dugogodišnje osiguranike, one koji imaju 41 godinu staža i 60 godina starosti. Oni će od 1. januara 2014. odlaziti u penziju, ali bez umanjenja", naveo je Mrsić predstavljajući zakon u Hrvatskom saboru.

Kada je riječ o penalizaciji ona je, pojasnio je, blaža što je neko bliži granici od 40 godina radnog staža, međutim ako neko odlazi u penziju ranije tada je i penalizacija veća.

Oni koji nakon stečaja firme završe na Zavodu za zapošljavanje, a ne zaposle se u roku od dvije godine, moći će da odu u privremenu penziju ukoliko za to imaju uslove bez penalizacije, prenosi agencija Hina.

Mrsić je najavio i da će započeti proces evaluacije invalidskih penzija.

"Novim zakonom će se invalidske penzije kontrolisati kako u sistem ne bi ušli oni koji tamo ne pripadaju", istakao je resorni ministar.

Na pitanje HDZ-ovog zastupnika Stjepana Milinkovića hoće li, s obzirom na tendenciju ukidanja sve većeg broja poštanskih kancelarija, poštari nastaviti da raznose penzije, Mrsić je odgovorio da oni koji su do sada primali penzije "na ruke" dobijaće ih na taj način i dalje.

"Ništa se ne mijenja i poštar donosi poštu i penzije u svako mjesto u Hrvatskoj", objasnio je ministar rada i dodao da penzioneri zbog toga neće snositi nikakve materijalne troškove.

Od 1. januara 2014, najavio je on, novi penzioneri će sredstva primati preko banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana