Hrvatska počela sa izručivanjem

Tanjug
Hrvatska počela sa izručivanjem

Zagreb - Hrvatska počela sa izručenjem svojih državljana koje neke zemlje po osnovu evropskog naloga za hapšenje potražuju zbog istraga ili presuda.

Zagrebački sud je odobrio predaju Danskoj muškarca kome je u toj zemlji određen istražni zatvor zbog trgovine oružjem - dva pištolja i nekoliko “kalašnjikova”.

Odobrena je i predaja Njemačkoj lica osuđenog na 11 mjeseci zatvora zbog teške krađe, koji je prije hapšenja pobjegao u Hrvatsku.

Prvog dana primjene evropske potjernice, policija je privela dvadesetak osoba koje su evropske zemlje tražile zbog trgovine ljudima i ropstva, zelenaških ugovora, prevara, falsifikovanja novca i dokumenata, porodičnog naselja, zloupotreba droga i slicnih krivičnih djela.

Zbog Zakona o saradnji u krivičnim predmetima s članicama EU, koji je Hrvatska usvojila u petak, dva dana uoči priključenja EU, evropski nalog za hapšenje se ne odnosi na krivična djela počinjenja prije avgusta 2002. godine.

Zahvaljujući tom vremenskom ograničenju, navela je Hina, Hrvatska neće postupiti po nalogu za hapšenje kojim Njemačka traži izručenje bivšeg agenta jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića, zbog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Bavarskoj.

Ministar Miljenić je, prenijela je Hina, izjavio da sistem vremenskog ograničavanja primJene evropskog naloga za hapšenje, pored Hrvatske ima još pet zemalja članica.

Ipak, on je priznao da ograničavanje evropskog naloga ostaje otvoreno pitanje kada se radi o Hrvatskoj.

- To je sistem koji poznaje još pet zemalja EU. To nije nešto što smo mi izmislili, rekao je ministar, navodeći da se uvijek može polemisirati da li je ograničenje primjene evropskog naloga trebalo riješiti tokom pristupnih pregovora.

Miljenić smatra da su hrvatski pregovarači to pitanje mogli da stave u “rezervu” ili da se tako nešto uradi naknadno.

- U skladu sa ishodom tih razgovora, postupaće se dalje, naveo je on.

Miljenić dozvoljava mogućnost da je Hrvatska propustila nešto u pregovorima, ali smatra apsurdnim da bi u slučaju da ograničenje bude ukinuto, drugim zemljama trebalo izručivati sve osobe.

On je, međutim, kazao da svaka zemlja ima neke zakonske nesuglasice sa evropskim pravnim nasljeđem, što nije ništa “posebno ili dramatično”.

Inače, danom ulaska Hrvatske u EU u Zagreb je stiglo ukupno 84 evropskih potjernica. Među njima je i ona za bivšim funkconerom UDBE Josipom Perkovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana