Hrvatska država tuži Norca

Agencije
Hrvatska država tuži Norca

Zagreb - Prvog hrvatskog generala koji je u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin, Mirka Norca, država tuži za naknadu od oko 47.000 evra koje su isplaćene iz budžeta porodici civila ubijenog na gospićkom ratištu 1991. godine.

Republika Hrvatska tuži prisilno penzionisanog generala hrvatske vojske i prvog generala osuđenog u Hrvatskoj za ratni zločin, Mirka Norca, koji je u novembru 2011. pušten uslovno iz zatvora. Hrvatska Norca tuži za naknadu od oko 47.000 evra koje su isplaćene iz državnog budžeta porodici civila ubijenog na gospićkom ratištu 1991. godine.

Opštinsko državno tužilaštvo smatra opravdanim zahtjev da Mirko Norac, namiri materijalnu štetu koja je žrtvama plaćena iz budžeta Hrvatske, prenosi FoNet.

Istovremeno, tužilaštvo traži da se nalog za odštetu odnosi i na Tihomira Oreškovića, koji je u sličnoj situaciji kao i Norac.

Tužilaštvo argumente za naplatu od Norca i Oreškovića zasniva na pravosnažnim presudama sudova u Rijeci i Gospiću, gde su obojica proglašeni krivima, kao i drugim zakonskim odredbama.

To je već druga takva tužba protiv Norca, koji je dobio 12 godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina. Država traži i da vrati pola miliona kuna isplaćenih porodici Steve Vujinovića, stradalog u akciji Medački džep u septembru 1993. godine.

U novoj tužbi protiv Norca reč je o iznosu od 360.762 kuna koje je republika Hrvatska isplatila supruzi i kćeri Božidara Boška Tomičića ubijenog 1991. na gospićkom ratištu.

Za ubistvo Tomičića, kao i neutvrđenog broja civila, presudom Županijskog suda u Rijeci osuđeni su, između ostalih, Tihomir Orešković na 15 godina i Mirko Norac na 12 godina.

Vrhovni sud je u junu 2004. godine potvrdio presudu. U aprilu je država je Norcu ponudila mirno rješenje spora, ali on se nije odazvao pozivu. Na posljednjem ročištu nije se pojavio na sudu, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana