Gotovina tužio SAD, a s njima radi

Tanjug
Gotovina tužio SAD, a s njima radi

Zagreb - Ante Gotovina, koga je haški tribunal oslobodio krivice za ratne zločine", vodi pravnu bitku sa administracijom SAD, tražeći skidanje s "crne liste".

Otuda je, kako piše Jutarnji list, neobična vijest da je njegova firma upravo od SAD kupila novi brod tunolovac.

Gotovina je od Stejt departmenta zatražio da bude skinut sa svojevrsnog popisa ljudi sa kojima je američkim državljanima zabranjeno da trguju, sarađuju, pomažu im ili obavljaju bilo koju vrstu međunarodne finansijske transakcije.

Međutim, hrvatski list piše da je ovih dana firma Pelagos net farma d.o.o., u vlasništvu generala Gotovine, za tri miliona kuna kupila novi brod tunolovac i to baš iz SAD, iz savezne države Alabame".

Gotovina je, argumentirajući zašto bi ga trebalo skinuti sa liste "nepoželjnih", naveo da zbog te situacije trpi ekonomsku štetu. Čini se, ipak, navodi ovaj hrvatski dnevnik, da Gotovina sa SAD-om uspješno posluje.

Gotovina je, podsjeća se, na "crnu listu" stavljen 2003. godine, a njome upravlja savezni Biro za nadzor inostranih financijskih sredstava. Premda je Gotovina već duže vrijeme slobodan čovjek, Amerikanci ga i dalje drže na listi, zbog čega je general protiv Biroa poveo postupak pred sudom u Vašingtonu.

Pozivajući se na izvore bliske advokatskom timu generale Gotovine, list saznaje da oni smatraju da Gotovinino prisustvo na listi nije prepreka za poslovanje njegove kompanije koja se bavi lovom na tune.

On se, naime, na listi nalazi kao fizička osoba, a brod je kupila pravna osoba, njegova firma Pelagos net farma. Nema nikakve prepreke da pravna osoba posluje s američkim državljanima", rekao je neimenovani sagovornik lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana