Fokus: Hrvatska dobija nalog za hapšenje Perkovića

Tanjug
Fokus: Hrvatska dobija nalog za hapšenje Perkovića

Berlin - Prvog dana članstva Hrvatske u EU iz Njemačke stiže nalog za hapšenje bivšeg zvaničnika SDB Josipa Perkovića, optuženog za organizovanje ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića

Prvog dana članstva Hrvatske u EU, 1. jula u tu zemlju će iz Njemačke stići nalog za hapšenje bivšeg zvaničnika jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića, optuženog za organizovanje ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, objavio je danas njemački nedjeljnik "Fokus".

Njemačko savezno državno tužilaštvo prvog dana po ulasku Hrvatske u EU pravosudnim vlastima u Zagrebu uručiće nalog za hapšenje 68-godišnjeg Perkovića i ujedno zatražiti njegovo izručenje.

Perković se u Njemačkoj tereti da je organizovao ubistvo Đurekovića 1983. godine u Volfratšausenu, u Bavarskoj.

Perković je ubijen sa pet hitaca i udarcima sjekirom u glavu, podsjeća list.

Podsjeća se i da je u Njemačkoj raspisana potjernica za još pet osoba za koje se sumnja da su bile Perkovićevi saradnici, a njemačko državno tužilaštvo je za njihovo hapšenje raspisalo nagradu od 12.000 evra.

Fokus tvrdi da su njihovi novinari otkrili da se osumnjičeni nalaze u Zagrebu.

Jedan od njih, 71-godišnji bivši šef tajne službe Zdravko Mustač, tvrdi da nije znao za naloge za ubistvo hrvatskih emigranata te da je jugoslavenski režim imao pravo "energično" postupati prema "ekstremnim Hrvatima u izbjeglištvu", optužujući ih da su pokušavali krijumčariti eksploziv za napade u Jugoslaviji, javila je agencija Hina.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu utvrdio je 2008. u presudi Krunoslavu Pratesu, optuženomu za ubistvo Đurekovića da su samo u razdoblju između 1970. i 1989. u Njemačkoj pogubljena 22 Hrvata, za čija se ubistva tereti jugoslavenska tajna služba.

U presudi se takođe podsjeća da su Njemačke vlasti pokušavale dobiti pravnu pomoć od Hrvatske, ali su se, kako se navodi, hrvatske vlasti redovno oglušivale na te molbe.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana