File: Otvoreno pet poglavlja u pregovorima sa Crnom Gorom

Agencije
File: Otvoreno pet poglavlja u pregovorima sa Crnom Gorom

Brisel - Crna Gora danas je u Briselu otvorila pet pregovaračkih poglavlja, objavio je na svom "Tviter" nalogu evropski komesar za proširenje Štefan File.

Osim poglavlja 23 "Pravosuđe i osnovna prava" i 24 "Pravda, sloboda i bezbjednost", otvorena su i poglavlja Pet "Javne nabavke", Šest "Privredno pravo" i 20 "Preduzetništvo i industrijska politika".

Poglavlja 23 i 24, koja čine srž vladavine prava, okosnica su "novog pristupa" u pregovorima, a Crna Gora prva je zemlja koja prolazi kroz novi pristup.

Otvaranju poglavlja prethodila je izrada akcionih planova za ova poglavlja, kao i njihova rana primjena u dijelu ustavnih promjena.

U crnogorskoj delegaciji koja je danas prisustvovala Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore EU nalaze se potpredsjednici Vlade i ministri spoljnih poslova i evropskih integracija, odnosno pravde, Igor Lukšić i Duško Marković, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

Crna Gora je 29. juna 2012. godine u Briselu otvorila pristupne pregovore s EU, a ima status kandidata od 17. decembra 2010. godine.

Brisel se odlučio za novi pristup u pregovorima sa Crnom Gorom kako se ne bi događalo da zemlje ulaze nespremne u EU.

Šest mjeseci nakon što su pristupni pregovori proglašeni otvorenim, Crna Gora je 18. decembra 2012. otvorila i odmah zatvorila poglavlje 25 "Nauka i istraživanje".

Drugo poglavlje koje je otvoreno i odmah zatvoreno 15. aprila 2013. bilo je poglavlje 26 "Obrazovanje i kultura".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana