File: EK zabrinjava korupcija u Crnoj Gori

Dnevne novine
File: EK zabrinjava korupcija u Crnoj Gori

Podgorica - Crna Gora može do kraja godine da otvori poglavlja 23 i 24, ukoliko za to ispuni uslove, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File, navodeći da će u Briselu nastaviti da prate razvoj istrage u vezi sa aferom “Snimak”.

File je rekao i da Evropsku komisiju zabrinjava korupcija u Crnoj Gori.

- Crna Gora treba da uspostavi adekvatan okvir za sprečavanje i borbu protiv korupcije. Komisija želi da vidi efikasne i nepristrasne istrage u slučajevima korupcije na svim nivoima - rekao je File podgoričkim “Dnevnim novinama”.

Odgovarajući na pitanje da li će Crna Gora do kraja godine otvoriti poglavlja 23 i 24, File je rekao da je to moguće ukoliko se ispune potrebni uslovi, ali da je kvalitet akcionih planova važniji od brzine.

- Komisija treba da procijeni da li su planovi u skladu sa traženim kriterijumima. Kada se to uradi, preporučićemo državama članicama da Crna Gora otvori relevantna poglavlja - pojasnio je File.

Odgovarajući na pitanje da li od sudskih organa očekuje da istraže sve o aferi “Snimak”, File je rekao da su iz Brisela od početka tog slučaja poručivali da on treba da se istraži.

- Kancelarija javnog tužioca već je najavila zvaničnu istragu o aferi, a Komisija će nastaviti da prati razvoj situacije - naveo je File.

Afera “Snimak” je izašla u javnost uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, a tiče se sjednica organa vladajućeg DPS-a, na kojima je raspravljano kako da se obezbijedi dovoljan broj glasova na izborima, tako što bi se putem državnih institucija biračima obezbijedilo zaposlenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana