Evropska komisija upozorila Hrvatsku

Agencije
Evropska komisija upozorila Hrvatsku

Zagreb - Prava manjina nikada nisu dobra tema za bilo kakav referendum, jer na njima, po definiciji, odluku donosi većina - rekao je izvor blizak potpredsjedniku Evropske komisije Vivijan Reding.

Hrvatski mediji navode da je to ujedno i stav tamošnje kancelarije na pitanje o komentaru referenduma za izmjenu Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, za koji je u ponedjeljak Saboru predato više od 680.000 potpisa.

- Zaštita prava manjina je jedna je od temeljnih vrijednosti EU. U tom smislu, poštovanje prava manjina eksplicitno se spominje u članu dva ugovora o EU i tako potpada pod tzv. kopenhaške kriterijume. Njihovo je ispunjavanje preduslov za pridruženje Uniji - objašnjavaju izvori iz Brisela.

Zasad, EU nema mandat da kontroliše primjenu kopenhaških kriterijuma. No, s druge strane, prava manjina su osnova Evropskog ugovora.

- Svaka diskriminacija na osnovu pripadnosti nacionalnim manjinama izričito je zabranjena u Povelji o temeljnim pravima, a poštovanje jezične i kulturne raznolikosti temelj je EU, što je zapisano u članu tri ugovora - dodaju izvori iz Brisela.

Jezička politika, što uključuje i višejezične natpise, nije regulisana evropskim zakonima, već spada pod jurisdikciju svake članice.

No, dodaju, Vijeće Evrope ima mandat da nadgleda sprovođenje primjene nacrta konvencije za zaštitu nacionalnih manjina te Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima. Hrvatska je potpisnik oba međunarodna ugovora, istakli su iz Brisela.

Hrvatska se ugovorom o pristupanju EU obavezala da će štititi prava nacionalnih manjina i ako bismo željeli da ih redukujemo, morali bismo da izađemo iz Unije, rekla je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić. Ona je dodala i da bi potpise za raspisivanje referenduma o ćirilici, koje je Saboru predao Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, trebalo temeljno prekontrolisati.

Josipović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je juče da ne misli da je referendum o dvojezičnosti "nešto dobro i nešto ustavno".

- Treba se držati zakona, što uključuje provjeru da li je predmet referenduma onakav kakav bi trebalo da bude prema Ustavu - dodao je on, pošto su predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predali Saboru 680.000 potpisa za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana