Episkopu Joanikiju i nikšićkim sveštenicima određen pritvor

GS
Episkopu Joanikiju i nikšićkim sveštenicima određen pritvor

NIKŠIĆ - Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije povodom praznika svetog Vasilija Ostroškog u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

U saopštenju koje je potpisao državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić navodi se da su vladika Joanikije i sveštenici nikšićkog Sabornog hrama osumnjičeni za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

- Oni su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vjerski obred - litiju ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana - navodi se u saopštenju.

Prije odlaska u policiju, velikom broju okupljenih građana obratio se vladika Joanikije koji ih je zamolio da se ne prave neredi, poručivši da će otići u policiju da da izjavu jer je duboko uvjeren da nije prekršen nijedan član Ustava Crne Gore i da su oni i pred Bogom i pred narodom čisti.

Okupljeni građani skandirali su “Ne damo vladiku” i “Ne damo vladike”, a od policije su tražili da bace uniforme.

U nekoliko gradova u Crnoj Gori - Bijelom Polju, Pljevljima i Beranama, sinoć su održani protestni skupovi građana zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Prije spontanog okupljanja na gradskom trgu, Bjelopoljci su automobilima, uz zvuke sirena, kružili ulicama grada, prenose Vijesti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana