Eparhija budimljansko-nikšićka: Hitno osloboditi vladiku Joanikija i nikšićke sveštenike

Srna
Eparhija budimljansko-nikšićka: Hitno osloboditi vladiku Joanikija i nikšićke sveštenike

NIKŠIĆ - Eparhija budimljansko-nikšićka zatražila je danas hitno oslobađanje Njegovog preosveštenstva budimljansko-nikšićkog episkopa Joanikija i sedam nikšićkih sveštenika, upućujući državnim vlastima najoštriji protest zbog agresije i nasilja nad tom eparhijom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

U saopštenju Eparhije se navodi da su, takmičeći se u demonstraciji sile, krijući nezakonito postupanje u sveopštoj panici i pometnji koju prethodno krajnje stručno i uvježbano izazovu, pojedini crnogorski tužioci i inspektori policije učinili iracionalan korak - lišili su slobode episkopa Joanikija sa sedam nikšićkih sveštenika, obrazlažući njihove "službene radnje", /a, u stvari, ličnu servilnost prema pretpostavljenom birokrati na "višem mjestu"/ vladikinim "nepostupanjem po propisima za suzbijanje širenja zaraznih bolesti".

"Cinizam, iskazan u citiranim tužilačkim i policijskim kvalifikacijama molitvi koje je ovih dana naš episkop sa sveštenstvom prinosio Bogu, kao i mržnja koju pokazuju pojedini političari - ali i prizemni mediji, a koju kriju iza sentenci o jednakosti pred zakonom - razotkrivaju se u činjenici da je naš episkop pri povratku u svoju otadžbinu Crnu Goru 28 dana /u martu i aprilu/ proveo u samoizolaciji, poštujući mjere i naredbe crnogorske Vlade u borbi protiv nove zaraze virusa korona, ali i sve preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje", ističe se u saopštenju.

Iz Eparhije naglašavaju se da je vladika Joanikije time pokazao ličnu odgovornost, kao građanin i državljanin Crne Gore, a posebno kao pastir prema potrebi da se ulože zajednički napori i očuva javno zdravlje.

"Svjedočimo da su čak njegovim odlukama redovnim službama u hramovima prilagođavani rasporedi, a sve sa željom da se do krajnjih granica ispoštuju odluke Vlade Crne Gore, te time pokaže i želja da se zajedničkim nacionalnim pregnućem prevaziđe pošast na koju ni naša zemlja nije mogla ostati imuna", ukazuju iz Eparhije.

Oni dodaju da je takav čovjek, koga je nedavno pjesnik nazvao ukrasom Crkve, dočekao da ga u rodnom Nikšiću na pravdi Boga zajedno sa još sedmoricom čestitih sveštenika u pola noći hapse "čuvari zakona", koji su nizom nemarnih radnji višestruko zakon, koji navodno štite, prekršili i dokazali da im on ne znači ništa, ali da im znači da duhovnog oca pokušaju uniziti nasilnim hapšenjem i tamničenjem u nehumanim zidinima.

U saopštenju se podsjeća da je Eparhija budimljansko-nikšićka, kao jedna od sedam prvoosnovanih srpskih episkopija koja ove godine slavi punih osam vijekova od osnivanja, za sedam dana, odnosno od Đurđevdana do dana u kojem se slavi Ostroški Čudotvorac, bila meta najbrutalnijih napada i, konačno, pokušaja obezglavljivanja.

"Na Đurđevdan, 6. maja, u beranskoj policijskoj stanici u višečasovnom tretmanu isleđivano je pet pravoslavnih sveštenika. Epilog je beranski tužilac zakazao za 18. maj u 8.00 časova. Dana 8. i 9. maja bili smo svjedoci brutalnog medijskog, infernalnog, napada na trojicu beranskih sveštenika, obavljenog uz obilje neistina, invektiva i spinovanih formulacija.

Već 10. maja desilo se novo pozivanje u policijsku stanicu pet beranskih sveštenika i sveštenomonaha /koji su i Đurđevdansko predvečerje proveli na istom mjestu/, a koje, bar za sada, nije nastavljeno daljim tužiočevim postupanjem. Atak na našu Eparhiju kulminirao je 12. maja hapšenjem episkopa Joanikija sa sedam nikšićkih sveštenika i nezakonitim određivanjem pritvora. Nad njima je tortura nastavljena odbijanjem ukidanja pritvora, što je precedentna praksa crnogorskih sudova u odnosu na isti činjenični i pravni opis", ukazuju iz Eparhije.

Iz Eparhije navode i da sve ovo nije bilo dovoljno, pa su se osobe koje su se krile iza uniforme i oklopa okomile, u svojoj osionosti i nerazumlju, na djecu, nemajući, nažalost, pojma o riječi Prepodobnog Justina Ćelijskog da je dijete "parče neba na zemlji".

"Tako je među mnogo maloljetne djece, koje je crnogorska policija na tlu naše Eparhije brutalno tukla, jer su počinili grijeh opredjeljujući se za ljudskost i neprolazno trajanje i život, riječima - Ne damo svetinje! - teško nastradao i maloljetni, rođeni brat sveštenika naše eparhije Miloša Cicmila. Zamislimo se nad sudbinom djece koja su dočekala da ih u njihovoj zemlji policijski službenik udara čizmom u glavu, pendrekom u grudi ili stomak… Kakve će uspomene naša djeca ponijeti iz svoje države u svijet? O čemu će pripovijedati? O pravdi, slobodi, redu, miru i blagostanju", ističu iz Eparhije.

Iz Eparhije su uputili javni poziv pravosudnim istražnim organima u Crnoj Gori da oslobode iz pritvora vladiku Joanikija i dozvole mu da pokuša da se odbrani, što mu pripada po Ustavu i zakonima Crne Gore, ali i potvrđenim međunarodnim ugovorima, kao uzornom građaninu ove zemlje i Evrope.

"Bez obzira na sva stradanja, progon i mučeništva, želimo da sav svoj pravoslavni narod pozovemo na mir i na bratsku slogu, da nam se pridruže svom svojom snagom u molitvi za našeg episkopa i oce sveštenike i sveštenomonahe, da ih Gospod okrijepi milošću i blagodaću svojom, da bi istrajali na putu stradanja, koji je i jedini put spasenja čovjekovog", poručuju iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu, episkopu Joanikiju i sedmorici sveštenika nikšićkog Sabornog hrama određeno je zadržavanje do 72 časa zbog litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog u utorak, 12. maja, u Nikšiću, na kojoj se okupilo više hiljada građana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana