Dobrodošlica Angele Merkel Hrvatskoj

RTS
Dobrodošlica Angele Merkel Hrvatskoj

Berlin - Njemački kancelar Angela Merkel poželjela je video-porukom dobrodošlicu Hrvatskoj u Evropsku uniju, podsjetivši da Hrvatska treba još da napreduje, posebno na području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije, prenosi RTS.

- Prekosutra će Hrvatska postati članica Evropske unije, koja će tada imati 28 država članica i radujemo se novoj članici - rekla je Merkelova u redovnoj subotnjoj video-poruci, koju prenose hrvatski mediji.

Njemački kancelar je podsjetila na proces pristupanja Hrvatske EU i čestitala “što je zajedno s nama prešla taj put i što nam je uspjelo da sad Hrvatsku primimo kao novu članicu”.

Ona je poručila da pristupom EU ne prestaje “politički rad”, posebno u području “pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije”, i upozorila na potrebu sprovođenja daljnjih reformi u privredi i na tržištu rada.

- Radujem se za 220.000 Hrvata koji žive u Njemačkoj, jer sad će oni imati mnoge olakšice. EU je znači ne samo dobila dodatnih četiri miliona dodatnih građanki i građana koji žive u Hrvatskoj, nego će i Hrvati u Njemačkoj od sada moći da učestvuju na lokalnim i evropskim izborima i imaće mnoge administrativne olakšice - rekla je ona.

Merkelova je podsjetila na činjenicu da se Hrvatska nalazi na području koje je obuhvatala bivša Jugoslavija i da je druga članica EU s tog područja.

- To znači i da se držimo zadane riječi. Rekli smo da sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupa Evropskoj uniji. Primjer Hrvatske pokazuje i da je taj put dug, jer od 2004. do 2013. predstavlja dugačko vremensko razdoblje - rekla je Merkelova.

- Sve u svemu - dobro došla Hrvatska u Evropsku uniju - zaključila je Mekrelova svoju video-poruku.

Merkelova je otkazala dolazak na proslavu u Zagreb, što je izazvalo iznenađenje u Hrvatskoj, a juče je objasnila da se “veoma raduje ulasku Hrvatske u EU, ali da je razlog njenog nedolaska u Zagreb na proslavu zgusnuti raspored”.

- Imam vrlo zgusnut raspored. Proslava u Hrvatskoj je u nedjelju kasno uveče, ako pogledate moj raspored za ponedjeljak vidjećete da mi je nemoguće doći - rekla je Merkelova na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana samita EU u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana