Đukanović: Odnosi sa Srbijom primjer za region

Agencije
Đukanović: Odnosi sa Srbijom primjer za region

Brisel - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je danas u Briselu da će uskoro “sigurno ići u Beograd” i naglasio su odnosi Crne Gore sa Srbijom danas “veoma primjereni i mogu biti dobar primjer međudržavnim odnosima u regionu”.

Đukanović je poslije razgovora s evropskim komesarom Štefanom Fileom o pospješenju pregovora Crne Gore o članstvu u EU, posebno u vladavini prava, podvukao da često razgovara s kolegama u Beogradu i prenosi iskustva Podgorice u tom procesu.

- Zadovoljstvo mi je da mogu da kažem da nije potrebno nikog ubjeđivati, jer mi se čini da su sve vlade u regionu vrlo ubeđene u to da je naša zajednička budućnost u ujedinjenoj Evropi, istakao je Đukanović.

- Naravno, napomenuo je on, vrlo često smo skloni da takve stavove vlade na nekim vanregionalnim adresama protumačimo kao konsenzualne stavove u regionu.

- Ja na to stalno upozoravam naše sagovornike, daleko smo od toga i zar nam opomena iz Srbije iz 2003. godine nije ubjedljiva opomena, ukazao je crnogorski premijer.

Đukanović je ocijenio da “kapitalnu važnost ima to što je došlo do dogovora između Srbije i Kosova” i dodao da “Srbija, kao najveća zemlja regiona danas svojom veličinom, svojom snagom i energijom, može da pruži dodatni podstrijek dobrom tempu koji bi region trebalo da ostvari u narednom razdoblju”.

Prema Đukanovićevim riječima, “i dalje se u regionu i svuda rvu dvije suprotstavljene politike-jedna demokratska, proevropska, evro-atlantska i druga koja ostaje dosljedna u tumaranju balkanskim bespućima”.

- I vrlo su često vlade koje su zagovornici evropskog puta tamo na teškoj „klackalic'“, dodao je on.

Đukanović je rekao da zato misli da je važno da sve što se radi s bilo koje adrese, “a prije svega evropske, koja ima interes da integriše ono što su evropski potencijali u cilju evropske konkurentnosti na globalnoj pozornici, bude to da pomognemo tim proevropskim vladama u regionu da opstanu na toj usmjerenosti”.

Premijer Crne Gore primjetio je da je oduševljenje za ulazak u Evropsku uniju zbog globalne krize počelo da jenjava i na Balkanu, zaključivši da je “veoma važno da se daju dobri impulsi tom pokretu na Zapadnom Balkanu”.

On je izrazio uvjernje da “Zapadni Balkan za razliku od nekih drugih „adresa“ u Evropi, u interesu vlastite stabilnosti, demokratskog i ekonomskog razvoja, mora snažno da ide evropskoj integraciji”.

Đukanović je naglasio da je za zemlje Zapadnog Balkan mnogo važnije da se uključe u Evropsku uniju nego što je to, recimo, slučaj s Islandom koji je obustavio pregovore o članstvu s EU.

- Iskustvo uči da su naše alternative opasnije, kazao je crnogorski premijer i naglasio da bi bilo dobro da Makedonija što prije otkloni prepreke za početak pregovora o članstvu s EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana