Devet porodica sa Kosova bez krova nad glavom

Agencije
Devet porodica sa Kosova bez krova nad glavom

Bar - Osnovni sud u Baru donio je rješenje o izvršenju presude kojom je naloženo da devet raseljeničkih porodica iz Metohije, smještenih u neformalnom kolektivnom centru “Putevi–Zaječar” u Sutomoru, napuste ovo odmaralište istoimenog preduzeća iz Srbije, rekao je predsjednik Udruženja “Kosmet” Branislav Laban, prenose agencije.

Porodice Knežević, Dašić, Backović, Ćorović i Bulatović dobile su obavještenje od suda da moraju da napuste svoj prinudni smještaj u roku od osam dana.

Laban je, u međuvremenu, podnio barskom sudu u njihovo ime zahtjev za odgađanje izvršenja, navodeći da je usred turističke sezone nemoguće da bilo koja od ovih porodica nađe privatni smještaj na primorju.

Moleći sud za razumijevanje, Laban je naveo da Udruženje “Kosmet”, u saradnji sa Zavodom za zbrinjavanje izbjeglica, UNHCR-om i njemačkom organizacijom “Help” radi na iznalaženju rješenja za jedan broj porodica koje od 1999. godine žive u ovom objektu zaječarske firme.

- Uz razumijevanje donatora, prije svega, njemačkog “Helpa”, posredstvom Udruženja “Kosmet” neke od ovih porodica su dobile materijal za gradnju ili završetak započetih kuća, pojedini koji ispunjavaju kriterijume dobiće istu pomoć ovih dana, dok jedan broj porodica koje, nažalost, nisu uspjele da obazbijede građevinske placeve da bi mogle dobiti materijal, ostaju na ulici - pojasnio je Laban.

Očekujući da će sud uvažiti argumente koje je naveo, Laban ističe da će raseljeni koji ne budu riješili pitanje smještaja uz pomoć donatora, mnogo lakše naći stan nakon završetka turističke sezone na primorju.

Naravno, kaže on, ostaje problem što ti ljudi uglavnom nemaju nikakva primanja, pa će bez pomoći sa strane teško uopšte rješavati problem smještaja.

Tužioca, odnosno izvršnog povjerioca u ovom postupku pred barskim sudom zastupa Advokatsko ortačko društvo “Justicija” iz Podgorice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana