Demokratska Crna Gora traže oslobađanje sveštenika i napuštanje parlamenta

Tanjug
Demokratska Crna Gora traže oslobađanje sveštenika i napuštanje parlamenta

PODGORICA - Demokratska Crna Gora pozvala je sve svoje odbornike u lokalnim skupštinama da odmah napuste rad plenarnih zasijedanja, sve do puštanja na slobodu episkopa Joanikija i sveštenika.

Takođe, pozvali su poslanike opozicije da odmah napuste rad u plenumu i svim radnim teijlima Skupštine Crne Gore sve do, kako navode, stvaranja uslova za poštovanje Ustava, zakona, zagarantovanih ljudskih prava i sloboda i slobodnih izbora u Crnoj Gori.

Zahtjevaju od nadležnih organa da odmah puste na slobodu episkopa Joanikija i sveštenike.

Demokratska Crna Gora najoštrije je osudila "neljudsko i kukavičko postupanje policije u Nikšiću".

- Kao poslednje kukavice, u gluvo doba noći, sa blindiranim vozilima, nadajući se da se tako njihov kukavičluk neće čuti i vidjeti, po direktnom nalogu direktora Uprave policije Veselina Veljovića policija je na dan najvećeg pravoslavnog sveca sa našeg tla, u gradu čiji je zaštitnik, došla da kao kriminalce hapsi vladike i sveštenike. Da hapse ljude koji od imovine nemaju ništa do vjeru kojoj su posvetili život - poručuju Demokrate.

U saopštenju navode, da se još jednom pokazalo da je Crna Gora, "pod DPS-om, država selektivne pravde", koja je, kako ističu, neuporedivo gora od nepravde, u kojoj se brutalno obračunava sa neistomišljenicima.

- Ne dozvoljava se vjerskom velikodostojniku da narednog dana dođe na saslušanje, već ga privode pod okriljem noći kao kriminalca, namerno pokušavajući da tako isprovociraju incidente i da ugroze mir - poručuju Demokrate.

U toj stranci kažu da su episkop Joanikije i sveštenstvo u najkritičnijim trenucima svojom mudrošću i razboritošću sprečili produbljivanje tenzija.

- Ovim putem zahtjevamo od nadležnih organa da odmah puste na slobodu episkopa Joanikija i sveštenike. Napominjemo da su sinoćnji događaji u Nikšiću potvrdili argumentaciju Demokrata o neophodnosti bojkota svih institucija i predstojećih parlamentarnih izbora - navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana