Da li Vučićeva strategija počinje davati političke rezultate?

Veljko Zeljković
Da li Vučićeva strategija počinje davati političke rezultate?

BEOGRAD - Strategija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog tima na spoljnopolitičkom planu počela je da daje rezultate, jer je sve više evropskih zemalja koje mijenjaju stav o Kosovu, što se najbolje može vidjeti kada je u pitanju prijem ove samoproglašene države u Savjet Evrope.

Ukazuje na ovo portal “Euroaktiv” u jednoj od svojih posljednjih analiza, navodeći da taj proces trenutno najviše blokiraju Italija i Francuska, ali i Njemačka. Kako je navedeno u tekstu, kontaktirano je sa francuskim i italijanskim ministarstvima spoljnih poslova s pitanjem zašto se protive ili oklijevaju oko ovog pristupanja, ali odgovor nije dobijen, pri tom navodeći da se radi o dvije moćne evropske države koje su u nekom ranijem periodu bile veliki zagovornici ovog procesa.

Autor ovog teksta podsjeća da je u martu ove godine Komitet za politička pitanja i demokratiju organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu preporučio da takozvano Kosovo bude pozvano da postane članica Savjeta Evrope, međutim, ono još treba da obezbijedi dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara da bi završilo ovaj proces pristupa. Glasanje zakazano za maj odgođeno je zbog njemačkog zahtjeva da se prvo uspostavi Zajednica srpskih opština.

U Strazburu i Prištini postoji nada da će ovo glasanje biti održano do kraja godine, ali njemački izvor koji poznaje situaciju rekao je za “Euroaktivda je to malo vjerovatno. Isti izvor, a govoreći o razlozima zbog kojih Italija i Francuska trenutno blokiraju ovaj proces prijema, kaže da nikako ne treba izgubiti iz vida da je predsjednik Emanuel Makron krajem avgusta dolazio u Srbiju da bi utanačio sve detalje o prodaji, odnosno isporuci Srbiji 12 novih borbenih aviona “rafala”, vrijednih 2,7 milijardi evra.

Pored ovih mlaznjaka Francuska će Srbiji obezbijediti rezervne motore i dijelove, kao i kompletan pomoćni logistički paket. Portal napominje da ovaj sporazum predstavlja značajan pomak u spoljnopolitičkom i bezbjednosnom stavu Srbije, podsjećajući na izjavu predsjednika Aleksandra Vučića da Srbija ima svoje partnere u vladama Savjeta Evrope, koji će na kraju spriječiti pristupanje takozvanog Kosova.

U slučaju Italije, kako je istaknuto, stvari je malo teže shvatiti i objasniti, jer Rim priznaje Kosovo, ima bliske veze sa susjednom Albanijom i nema poznatih dogovora sa Beogradom. Neimenovani bivši zvaničnik britanske vlade potvrdio je za “Euroaktivda je istina da su Makron i Šolc okrenuli leđa Kurtiju te da Italija želi da ostane na istoj strani sa Njemačkom i Francuskom - velikim evropskim igračima.

Kada je u pitanju neznatni zaokret u spoljnoj politici Berlina, koji od takozvanih prištinskih vlasti traži osnivanje Zajednice srpskih opština, ovaj portal ništa ne navodi, ali bi on sigurno mogao imati veze sa nedavnom posjetom njemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je uzeo učešće na junskom Samitu o strateškim sirovinama u Beogradu.

Tom prilikom potpisan je memorandum o razumijevanju između Evropske unije i Srbije - strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. On bi omogućio posrnuloj njemačkoj privredi da se lakše izbori sa svim nedaćama s kojim se susreće, pogotovo zbog nedostatka sirovina i strateških minerala, na šta je nedavno u jednom od svojih izvještaja upozorio i bivši direktor Evropske centralne banke Mario Dragi.

Prema riječima direktor Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada Ognjena Karanovića, predsjednik Aleksandar Vučić ozbiljno je shvatio sve izazove, uviđajući na vrijeme da bez snažne suverenističke politike i ekonomskih uspjeha neće biti u stanju da sačuva Srbiju od svih pritisaka i udara spolja, kako zbog Kosova, tako i Republike Srpske.

- Bez toga nijedna zemlja ne može se nadati dobrom, pogotovo u ovim turbulentnim vremenima, kada se pravi blokovska podela sveta. Shvatio je te procese, jačajući Srbiju ekonomski i finansijski, ali i nacionalno. Samo nas to, uz jednu suverenističku politiku, može sačuvati na zelenoj grani. On dobro razume komplikovane geopolitičke procese, vodeći jednu otvorenu politiku prema četiri geopolitička centra moći, Rusiji, Kini, Evropskoj uniji u SAD. Tu doslednost i autoritet u vođenju spoljne politike prepoznaje i sve više zapadnih zemalja. Među njima je i Francuska. Ona stopira ulazak Kosova u Savet Evrope. I to nije nimalo slučajno, već plod politike koju Beograd vodi. Neće oni poništiti svoju odluku o priznavanju, jer se oni u tom slučaju ništa ne pitaju, ali možemo u njima imati dobrog partnera, što je strateško pitanje, jer se radi o državi koja je zajedno sa Nemačkom jedna od najuticajnijih evropskih zemalja - kaže Karanović.

Navodi i da ovakva suverenistička politika Srbije nije zatvorila vrata ni Rusiji, a ni Kini, iako je to od nje traženo, pojašnjavajući da je za Srbiju od izuzetne važnosti da sa svim zemljama, pogotovo onim najmoćnijim ima dobre odnose, uz zadržavanje neutralnog vojnog i političkog statusa. Smatra i da ta Vučićeva politička strategija i diplomatija, od presudne važnosti i za Republiku Srpsku, koja je za vlasti u Beogradu sestrinska i bratska zemlja.

- Srbija bez prijatelja u svetu ne može pomoći sebi, a kamoli drugima. Pri tom nikako ne treba zaboraviti da ti pojedini zapadni centri moći nikako blagonaklono ne gledaju na Republiku Srpsku, jer podržavaju unitarističku politiku koju vode bošnjačke partije. Jedina brana tome je politika predsednika Milorada Dodika, ali i Srbije. Shvataju to i u Sarajevu te zbog toga gde god stignu kleveću Srbiju i predsednika Vučića. Oni se rukovode jednom nakaradnom političkom logikom, što slabija Srbija, to bolje, kako bi sproveli zaveštanje koje je za sobom ostavio nekadašnji lider SDA Alija Izetbegović - istakao je Karanović.

Strateški sporazum sa SAD

Da vlasti u Beogradu, a shvatajući aktuelni politički momentum u kojem se nalaze, ne sjede skrštenih ruku govori i podatak da je Srbija 18. septembra potpisala jedan sporazum i sa SAD, koji se odnosi na uspostavljanje strateške saradnje u oblasti energetike. Kako je poručeno nakon njegovog potpisivanja, on će olakšati zelenu tranziciju, ali i obezbijediti Srbiji bolji pristup čistoj energiji.

Podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez poručio je da ovaj dokument srpsko-američku saradnju podiže na viši nivo, jer otvara mogućnost da američke kompanije investiraju u Srbiji. Sporazum je pohvalio i zamjenik pomoćnika sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Aleksandar Kasanof, navodeći da američke vlasti žele da vide napredak u dijalogu Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije, navodeći da je dijalog jedino rješenje za sva sporna pitanja na zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana