Da je nafta džabe, benzin bi u Crnoj Gori koštao 80, a dizel 68 centi

Agencije
Da je nafta džabe, benzin bi u Crnoj Gori koštao 80, a dizel 68 centi

PODGORICA - Zbog formule države o maloprodajnim cijenama goriva i enormnih dažbina koje se naplaćuju po svakom potrošenom litru, u Crnoj Gori građani ne osjećaju blagodeti velikog pojeftinjenja cijena naftnih derivata širom svijeta.

Sve i da uvoznici kupuju tonu svakog naftnog derivata po cijeni od samo jednog dolara, ili 0,001 dolar po litru, što je matematički najniža cijena, imajući u vidu visinu crnogorskih dažbina i propisanu formulu obračuna, maloprodajna cijena po litru dizel goriva ne bi mogla biti niža od 68 centi, eurobenzina 95 od 80 centi, eurobenzina 98 od 84 centa, a lož ulja od 66 centi.

Najznačajniji uticaj na maloprodajnu cijenu goriva imaju akcize, koje za benzin iznose 54,9 centi po litru, za dizel i lož ulje su 44 centa.

Iako je formalna ulazna cijena u ovoj računici 0,1 cent po litru, za benzin (BMB 98) ona zbog odnosa premija, konverzija i odnosa gustine naraste na 3,62 centa. Lučka taksa po litru iznosi 0,00092 po litru. Gubici, troškovi i bruto marže iznose za ovu vrstu goriva ukupno još 11,11 centi po litru. Zarada maloprodavca u okviru ovog troška je 6,3 centa po litru benzina. Akciza sa ovim drugim fiksnim troškovima za ovo gorivo iznosi 69,7 centi, što sa porezom na dodatu vrijednost na kraju izađe na 84 centa.

I kod ostalih država maloprodajna cijena zavisi od iznosa koji Vlada uzima za sebe. Od susjednih zemalja Makedonija i BiH imaju najniže državne dažbine, zbog čega je litar goriva jeftiniji i do 20 centi nego u Crnoj Gori. BiH ima i nešto drugačiji obračun, jer kod nje akciza po litru benzina iznosi 35 feninga (18 centi), a za dizel je 30 feninga (15,3 centa), ali na ove cijene ide još 40 feninga (20,4 centa) za tri vrste putarina. Ukupan iznos akcize i putarina u BiH je znatno niži od same akcize u Crnoj Gori.

Ulazne cijene

Koliko država po osnovu akcize i PDV-a zahvata po svakom potrošenom litru najbolje pokazuje podatak da su prema posljednjim cijenama sa regionalnog tržišta iz Đenove ulazne cijene na carinskom terminalu po litru dizela i benzina bile svega oko 15 centi po litru. Sve ostalo do konačne cijene odnosi se na dažbine koje određuje Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana