Pomorci iz Crne Gore tovare kokain za "Tita"

G.S.
Foto: Vijesti.me

KALjAO - Agenti specijalnih slubi uspjeli su da odgonetnu kako se kokain unosi na velike prekookeanske brodove - uz pomoć ribarskih koća, do kojih drogu dovoze manji čamci.

Devet crnogorskih pomoraca na prekookeanskom su brodu na koji je kokain utovaran u peruanskoj luci Kaljao, po nalogu sarajevskog kriminalca Edina Gačanina zvanog Tito. Operativni podaci pokazuju da su najmanje četvorica od njih vojnici Gačaninovog narko kartela „Tito i Dino“.

To je za Vijesti rekao sagovornik iz strane bezbjednosne službe, dodajući da je taj kartel u posljednje tri godine, iz Perua ka Evropi poslao više desetina tona kokaina.

Snimak utovara droge je napravljen tokom višemjesečne istrage, a agenti su uspjeli da utvrde i kako se kokain unosi na velike prekookeanske brodove - uz pomoć ribarskih koća, do kojih drogu dovoze manji čamci.

Naime, ribarski broda tokom noći dolazi sa mora u lučki akvatorijum, i pristaje na stotinak metara od kontejnerskog terminala. Od jutra joj sa obale prilaze mali ribarski čamci, zvanično sa praznim plastičnim bačvama, koje treba da napune ribom za lokalne tržnice. Utvrđeno je, međutim, da bačve nisu prazne, već napunjene kokainom. Vojnici narko-klanova, raspoređeni na ribarskom brodu, električnim vitlom podižu bačve sa malih čamaca, a potom ih u potpalublju prazne i pune ih ribom i vraćaju na male ribarske čamce

Sagovornik iz strane bezbjednosne službe pojasnio je da su agenti otkrili dva modela prenošenja kokaina na prekookeanske kontejneraše.

„Nakon što bačve isprazne u potpalublju ribarskog broda koće, to plovilo isplovljava na otvoreno more, gdje na unaprijed dogovorenim koordinatama sačekuje brod koji izlazi iz luke Kaljao da se zaustavi pored njih. Uigrana ekipa brodskom dizalicom za minut podigne sa koće džambo vreće u kojima je pola tone ili tona kokaina, a nekada i više”, kazao je sagovornik lista.

Isti izvor objašnjava da su vojnici Gačaninovog kartela imali i plaćenike koji bi kokain ukrcavali dok je brod vezan na APM terminalu u luci Kaljao.

„U tom slučaju ribarska koća bi, tokom noći, lagano krenula da isplovljava, a potom prišla lagano uz lijevi bok kontejnerskog broda koji je vezan na APM terminalu, udaljenom stotinak metara od ribarske grupe. Već spremna brodska dizalica - sajla sa kukom, spusti se do mora, koća se zadrži od 30 sekundi do minut, koliko im treba da zakače džambo vreću za kuku brodske dizalice. Ribarska koća nastavlja da izlazi iz lučkog akvatorijuma, dok brodska dizalica u roku minut podiže džambo vreću napunjenu kokainom na glavnu brodsku palubu, odakle droga ide u unaprijed utvrđena mjesta ili kontejnere koji su već na brodu”, kazao je sagovornik Vijesti.

Ko je Tito

Rođeni Sarajlija sa holandskim državljanstvom - četrdesetdvogodišnji Edin Gačanin Tito, jedan je od najvećih narko bosova sa Balkana.

Prema obavještajnim podacima, njegov kartel, kojim je upravljao iz Holandije, kontrolisao je čak trećinu uvoza kokaina u Evropu.

Sagovornik iz strane bezbjednosne službe kazao je juče za Vijesti da je kartel „Tito i Dino” odgovoran za slanje na desetine tona kokaina u Evropu i to samo u posljednje tri godine.

 

Prema dostupnim informacijama, Edin Gačanin, poznat kao Tito, i njegov kartel „Tito i Dino“ koristili su peruanske luke, posebno luku Kaljao, za transport kokaina ka Evropi. U posljednje tri godine, iz te luke je poslato oko 150 tona kokaina. Gačanin je blisko sarađivao sa crnogorskim klanovima i drugim narko grupama, uključujući irski klan kojim rukovodi Danijel Kinahan.

Gačanin je posjećivao Peru prije deceniju i po, a kasnije je tamo slao svoje saradnike. Neki od njih su uhapšeni, dok su drugi detektovani kao članovi kartela zaduženi za ukrcaj kokaina na brodove. Europol je procijenio da je Gačaninov klan do 2020. godine slao čak 50 tona kokaina godišnje u Evropu.

U novembru 2022. godine, u međunarodnoj akciji „Pustinjsko svjetlo“, uhapšena su 43 Gačaninova saradnika, a on i još petorica privedeni su u Dubaiju. Međutim, vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata su ga ubrzo pustile iz pritvora. Godinu kasnije, Gačanin je sklopio sporazum sa holandskim tužilaštvom i osuđen je na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion evra.

Nedavno je zaplijenjeno još pola tone kokaina na otvorenom moru, sjeverozapadno od Kanarskih ostrva, u akciji francuskih vlasti¹. Šest osumnjičenih Brazilaca je uhapšeno tokom ove operacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana