Crna Gora u EU poslije 2020. godine!

Agencije
Crna Gora u EU poslije 2020. godine!

Podgorica - Ambasador Njemačke u Podgorici Pius Fišer izjavio je danas da Crna Gora, najvjerovatnije, neće postati punopravna članica Evropske unije (EU) prije 2020. godine, prenose agencije.

On je kazao da Berlin podržava evropske integracije Crne Gore, ali ne bezuslovno.

- Koliko će trajati proces pristupanja zavisiće od same Crne Gore. Hrvatskoj je za to trebalo osam godina. Ako je ovo parametar za Crnu Goru, to bi moglo potrajati bar do 2020. ili nešto duže – naveo je Fišer.

On je podgoričkim medijima kazao da su za Crnu Goru bitni kvalitet i održivost reformi koje se sprovode, što je mnogo važnije od brzine pregovaračkog procesa.

- To su lekcije naučene od EU sa drugim zemljama kandidatima – rekao je njemački ambasador.

Evropska komisija ranije je saopštila da su rezultati u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava, ključni za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama.

Crna Gora je, do sada, privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja 26. – koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i 25. – koje pokriva oblasti nauke i istraživanja.

Zvanična Podgorica je pregovore sa EU počela 29. juna prošle godine, kada je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU.

Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji očekuje 33 pregovaračkih poglavlja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana