Crna Gora: Kriza vodi ka izborima?

Tanjug
Crna Gora: Kriza vodi ka izborima?

Podgorica - Iako je prošlo samo devet mjeseci od parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, moguće je da će gradani na jesen ponovo na birališta, jer je koalicija u ozbiljnoj krizi

Ekonomska situacija je sve složenija.

Razlaz u vladajućoj koaliciji najavljen je iz Socijaldemokratke partije (SDP), a da su vanredni izbori realnost smatraju u opoziciji i politički analitičari.

Okidač da SDP najavi uskraćivanje podrške kabinetu premijera Mila Đukanovića bila je odluka Vlade da predloži rebalans državnog budžeta, zbog dugova Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

SDP je najavio da u parlamentu neće podržati rebalans budžeta a, iako njegovo neizglasavanja ne povlači automatski ostavku Vlade Crne Gore, u opoziciji smatraju da je jedini logičan potez nakon toga da Đukanović podnese ostavku.

Predsjednik parlamenta i lider SDP-a Ranko Krivokapić ranije je optužio Demokratsku partiju socijalista (DPS) da svojom ekonomskom politikom dovodi državu u stanje bankrota i najavio mogućnost pada Vlade Crne Gore i vanrednih parlamentarnih izbora na jesen.

Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora zbog nesporazuma u vezi sa rebalansom budžeta i dalje sudbine KAP-a, kazao je Krivokapić, dodajući da bi SDP na tim izborima izašla samostalno, prvi put od 1997. godine od kada participira u crnogorskoj vladajućoj koaliciji.

Upitan kada bi ti izbori mogli da budu, on je rekao “vidjećemo, možda s jeseni”, i dodao da bi ti izbori “pokazali ko ima veću podršku, a ja sam uvjeren da bi podrška SDP-u porasla”.

Đukanović je ranije poručio da je Vlada Crne Gore, prijedlogom rebalansa budžeta, izabrala najbolje rješenje, a ako je parlament nezadovoljan tim potezom neka izglasa nepovjerenje izvršnoj vlasti.

On je istakao da ga u vođenju vladine politike ne opredjeljuje mišljenje parlamenta, već izbor najboljih poteza u interesu Crne Gore.

Upitan da li očekuje da će rebalans budžeta proći u parlamentu s obzirom da je manji partner u vladajućoj koaliciji - SDP najavila da neće glasati za rebalans, Đukanović je kazao da je obaveza vlade da predloži najbolje rješenje, a Skupština može da izglasa nepovjerenje izvršnoj vlasti ako je nezadovoljna njenim radom.

Ono što je zadatak Vlade Crne Gore jeste da predloži najbolje rješenje, a obaveza parlamenta je da o tome sudi u dijelu svojih nadležnosti i onda kada je nezadovoljan Vladom da joj izglasa nepovjerenje. Što se mene tiče, tu su pozicije vrlo čiste i dok ja vodim Vladu ona će imati takvu politiku, poručio je Đukanović.

Vlada je utvrdila prošlog četvrtka, bez podrške ministara iz redova SDP-a, prijedlog rebalansa budžeta, koji predviđa da se država dodatno zaduži 102 miliona evra, koliko iznose garancije koje je Crna Gora dala za kredite KAP-a.

Rebalansom se predlaže i da Vlada iz državnog budžeta plati Elektroprivredi Crne Gore 61 milion evra duga KAP-a za utrošenu struju.

Ovogodišnji budžet Crne Gore projektovan je na 1,26 milijardi evra. KAP je i prošle godine izazvao rebalanst budžeta kada je na teret poreskih obveznika Crne Gore pao kredit kod Dojče banke od 23,4 miliona evra, za koji je država dala garancije.

Predstavnici opozicije saglasni su u ocjeni da su ovoj vladi odbrojani dani, dodajući da bi jedini logičan potez premijera Đukanovića, ako rebalans ne dobije podršku u parlamnetu, bio podnošenje ostavke.

- Ako rebalans budžeta ne prođe u parlamentu, ne vidim drugo rješenje nego da padne vlada. Svi treba da ponudimo svoje ekonomske politike pred građane. Ova vlada priča jedno, a radi drugo i zaslužuje da padne, kazao je poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović u izjavi medijama.

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija u Crnoj Gori je alarmantna, što znači da je, ako rebalans ne prođe u parlamentu, jedino logično da Đukanović podnese ostavku.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je da nije siguran koliko je Krivokapić siguran u najavi da su vanredni izbori mogući, navodeći da aktuelna vlada teško da više ima povjerenje.

- Ako SDP istraje na stavovima izbori su izvjesni, ali imam rezervu prema tim stavovima. Ali da im damo prostora da vidimo jesu li iskreni, istakao je Bojanić.

Politički analitičar Zlatko Vujović smatra da je vladajuća koalicija u najozbiljnijoj krizi, te da su vanredni izbori realnost.

Izvjesno da na narednim izborima nećemo imati koaliciju DPS i SDP, već će, vjerovatno, samostalno ići ili potražiti nove koalicione partnere, kazao je on podgoričkim medijima.

Komentarišući ocjene opozicije da su dani vlade odbrojani, Vujović je rekao da je teško naslutiti ono što se dešava iza zatvorenih vrata SDP-a i DPS-a.

- Ali je ovo svakako najteža kriza koalicje i taj scenario je prilično realan. Do sad su uspjevali da se dogovore, ali su sada najbliži raskidu, zaključio je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana