Crna Gora faktor stabilnosti na regionalnom planu

Agencije
Crna Gora faktor stabilnosti na regionalnom planu

Brisel - Predstavnici NATO ocijenili su da je Crna Gora prepoznata kao konstruktivan akter i faktor stabilnosti na regionalnom planu, te ohrabrili dalje provođenje reformi na putu dostizanja standarda za članstvo u Alijansi.

Na današnjem sastanku u Briselu Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) i crnogorske delegacije konstatovano je da je treći ciklus Akcionog plana za članstvo (MAP) pokazao kontinuitet u reformama u ključnim oblastima i da je Crna Gora napravila “opipljiv” napredak u proteklom ciklusu, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

U saopštenju se navodi da je na sastanku pohvaljen doprinos Crne Gore globalnim naporima u očuvanju mira i stabilnosti učešćem u ISAF misiji, a potvrđena je spremnost NATO da nastavi sa politikom “otvorenih vrata”, uz isticanje potrebe ispunjavanja neophodnih uslova za članstvo.

Ministar inostranih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić informisali su NAC o ostvarenom napretku Crne Gore u kontekstu provođenja trećeg godišnjeg nacionalnog programa, čime je okončana realizacija trećeg ciklusa MAP-a.

Predstavljeni su i planovi za dalje ispunjavanje obaveza koje Crnu Goru očekuju u procesu integracija.

Na marginama sastanka NAC-a održan je i susret Lukšića i Đurišićeve sa zamjenikom generalnog sekretara NATO ambasadorom Aleksandrom Veršboom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana