Crna Gora: DPS pobjedila u tri opštine

Agencije
Crna Gora: DPS pobjedila u tri opštine

Cetinje - Demokratska partija socijalista, čiji je lider Milo Đukanović, ubjedljivo je pobjedila na lokalnim izborima u tri opštine - na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici.

Prema preliminarnim podacima iz opštinskih izbornih komisija, DPS je osvojila apsolutnu vlast na Cetinju i u Mojkovcu, a pojedinačno je osvojila najviše glasova i u Petnjici.

DPS je u sve te tri opštine nastupala samostalno na izborima.

Na izborima na Cetinju izlaznost je bila 70,4 odsto, u Mojkovcu 83, a u Petnjici 50 odsto birača.

DPS je i do sada bio na vlasti na Cetinju, dok je ta stranka u Mojkovcu, zajedno sa Socijaldemokratskom partijom, vršila lokalnu vlast.

Petnjici je krajem maja vraćen status opštine, tako da su današnji izbori biti prvo glasanje za lokalnu samoupravu.

Gradonačelnik Cetinja i nosilacizborne liste Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović izjavio je sinoć da je na subotnjim lokalnim izborima u toj opštini DPS osvojio 19 mandata, odnosno apsolutnu većinu u skupštini glavnog grada Crne Gore.

“Ovo je pobjeda Cetinja, ovo je pobjeda Crne Gore”, rekao je Bogdanović, koji je najavio i da će lokalna vlast nastaviti da “istom dinamikom” radi na unapređivanju Cetinja i poboljšanju životnog standarda građana.

Prema nezvaničnim rezultatima, Socijaldemokratska partija (SDP), koalicioni partner DPS-a u dosadašnjoj vlasti na Cetinju, ostvarila je slabiji rezultat nego što je očekivala.

Lider SDP-a i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je u predizbornoj kampanji najavio mogućnost koalicije te partije i opozicije, uz očekivanje da će nakon lokalnih izbora na Cetinju početi proces smjene vlasti.

Opozicioni Demokratski front (DF) je na Cetinju, takođe, prošao mnogo lošije od očekivanja, iako je i taj savez Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, tokom predizborne kampanje, nastupao sa ocjenom da će “sa Cetinja krenuti promjene” u Crnoj Gori.

Predsjednik opštinske skupštine u Mojkovcu inosilac izborne liste DPS-a toj opštini Dejan Medojević je, takođe, proglasio apsolutnu pobjedu te stranke, jer je osvojila 17 mandata.

I u novoosnovanoj opštini Petnjica, DPS je dobio najviše odborničkih mjesta, 15, ali nedovoljno za apsolutnu vlast.

Socijaldemokratska partija je u toj opštini dobila 11, Bošnjačka stranka četiri mandata, a Socijalistička narodna partija jedan mandat.

Analiičari u prvim ocjenama jučerašnjih izbora u tri opštine navode da je “iznenađenje” to što je DPS opet osvojio apsolutnu vlast ili, kao u Petnjici, ubjedljivu pobjedu.

Analitičar Miloš Bešić je rekao da je DPS ostvario bolje rezultate nego na predsjedničkim izborima u maju ove godine i da je tako pokazao da je revitalizovan.

Nova pobjeda DPS-a će, nema sumnje, uticati na to da opozicija, ali i SDP, s manje političkog žara zagovaraju prevremene parlamentarne izbore, ili da ta priča sasvim prestane, što je bila njihova česta politička tema predhodnih mjeseci.

Drugačiji ishod lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu i u Petnjci bi, svakako, pojačao pritisak da se sazovu novi parlamentarni izbori, iako je od prethodnih prošla tek godina dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana