Čermak prodaje “OMV” pumpe “Gaspromnjeftu”?

Večernji list
Čermak prodaje “OMV” pumpe “Gaspromnjeftu”?

Zagreb - Samo šest mjeseci nakon što je od “OMV” kupio 63 benzinske pimpe u Hrvatskoj, vlasnik “Crodyx group” Ivan Čermak navodno već priprema njihovu preprodaju.

Ivan Čermak, bivši haški optuženik, međutim, to poriče: “To su tračevi, stižu nam tankeri i pripremamo rebrendiranje”, piše “Večernji list”.

Kako ovaj zagrebački dnevni list neslužbeno saznaje “Crodyx” je s “Gaspromnjeftom”, kompanijom kćerkom “Gasproma”, koji je u vlasništvu ruske države, potpisao ugovor o povjerljivosti, što je preduslov za dubinsko snimanje i kasniju eventualnu kupovinu tog lanca pumpi.

U prilog istinitosti te informacije ide i činjenica da se “Gasprom” lani natjecao za kupovinu “OMV Hrvatska” te, premda je smatran favoritom, izgubio od Čermaka.

- U toj priči nema nikakve istine, zbilja mi nije jasno ko i zašto širi takve tračeve. Pa tek smo preuzeli te pumpe od “OMV”! Sada nabavljamo robu, stižu nam tankeri s naftom i za jesen spremamo rebrendiranje – rekao je Čermak.

On je za pumpe “OMV”, zajedno sa skladištima na Janafovom terminalu u Omišlju i preuzimanjem postojećih ugovora o snabdijevanju, navodno platio oko 100 miliona evra i to kreditom domaćih banaka.

Pokažu li se glasine o prodaji tih pumpi tačnima, moguća je još jedna kombinacija, a to je da Čermak Rusima prodaje samo dio tog lanca, koji inače drži 13 odsto udjela u domaćoj maloprodaji naftnih derivata.

“Gasprom” je većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), gdje uz lanac pumpi ima i rafinerije u Pančevu i Novom Sadu. Preko “NIS-a” “Gasprom” je lani kupio 28 pumpi OMV u BiH, koju su Austrijanci takođe prodali.

Komentar o navodnoj Čermakovoj prodaji donedavno “OMV” pumpi “Gaspromu” neuspješno je “Večernji list” pokušao da dobije u sjedištu “Gasroma”, kao i od njihovih predstavnika u Hrvatskoj.

Krajem prošle godine u Zagrebu je registrovana kompanija “Gaspromnjeft Balkan”, a za nju radi i Boris Medvjedev, bivši zamjenik ruskog ambasadora u Zagrebu.

U prošlogodišnjem intervjuu za Poslovni dnevnik Medvjedev je rekao da “Gasprom” ima namjeru da širi svoj biznis na ovom području.

- Nakon što je kupio NIS, “Gaspromnjeft” ima namjeru da širi biznis u cijeloj regiji, pa tako i u Hrvatskoj – kazao je tada Medvjedev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana