Budimr: Neriješeni problemi Srba iz Hrvatske moraju biti riješeni

Agencije
Budimr: Neriješeni problemi Srba iz Hrvatske moraju biti riješeni

Beograd - Asocijacija 30 izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske održala je danas u Beogradu skupštinu na kojoj je zaključeno da brojni neriješeni problemi izbjeglih Srba moraju biti riješeni u narednom periodu, a posebno u vrijeme kada Hrvatska postane punopravna članica EU.

“Očekujemo da bude otvorena rasprava o oduzetim stanarskim pravima, jer program koji je donijela Hrvatska u vezi sa stambenim zbrinjavanjem nije supstitucija za njih i očekujemo da će najavljene mjere, koje je Vlada Hrvatske obećala, dovesti do toga da se izvrši isplata zaostalih penzija i da se svi neriješeni problemi stave na dnevni red”, rekao je predsjednik Asocijacije Milojko Budimir.

On je naveo da su članovi Asocijacije donijeli zaključak da se, kao autentični predstavnici zainteresovani za rješavanje ovih problema, uključe u rad komisija koje će biti formirane na nivou vlada Srbije i Hrvatske.

Budimir je rekao da će o tim zaključcima informisati predstavnike institucija vlasti u Srbiji, među kojima i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i predstavnike institucija u Hrvatskoj, a posebno Srpsko narodno vijeće i Samostalnu srpsku demokratsku stranku, ali i predstavnike međunarodne zajednice.

Biće obaviještena i Supština Srbije koja će, kako je Budimir rekao da se nada, u narednom periodu tražiti od Hrvatske da ispoštuje evropske standarde, a to je da se svi potpisani ugovori - bilateralni i međunarodni - ispoštuju.

“Očekujemo da će nas primiti predsjednik Skupštine Srbije koji ima obavezu da čuje i mišljenje drugih izbjegličkih udruženja”, rekao je Budimir.

Godišnjoj Skupštini Asocijacije prisustvovalo je oko 70 članova iz 30 udruženja, kao i predstavnik Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, ali i predstavnici Komesarijata za izbjeglice koji su bili očekivani i predstavnici Srba iz Hrvatske, koji su se najavili a nisu došli. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana