Bramerc: Regionalna saradnja ključna za ostvarenje pravde

Tanjug
Bramerc: Regionalna saradnja ključna za ostvarenje pravde

HAG – Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Serž Bramerc, završio je posjetu zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku, saopšteno je danas iz tog Mehanizma.

Kako se navodi, tokom sastanaka sa visokim zvaničnicima sve četiri zemlje, učešćem na događajima kao što je godišnja konferencija regionalnih tužilaca za ratne zločine, izjavama u medijima i aktivnostima u diplomatskim krugovima, tužilac Bramerc je nastojao da skrene pažnju na pravdu za ratne zločine.

Njegov cilj je da ohrabri novu dinamiku i ukaže na hitnost, pošto je prošlo već gotovo tri decenije od kraja oružanih sukoba u BiH i Hrvatskoj, a takođe i da ostvari sporazume i pruži podršku regionalnoj saradnji, navodi se u saopštenju.

Nakon završetka posjeta, Bramerc je u saopštenju izrazio zadovoljstvo što je proteklih nedjelja učestvovao u razgovorima sa nizom partnera i aktera na području Zapadnog Balkana sa kojima je razmatrao načine kako se zajednički može postići pravda za žrtve zločina počinjenih tokom konflikata u bivšoj Jugoslaviji.

„Posebno sam zahvalan što su me primili mnogi visoki zvaničnici, uključujući šefove država, ministre i glavne tužioce. Tokom svih susreta moja poruka je bila jasna: još ima mnogo toga da se uradi. Mnogi počinioci još nisu privedeni pravdi koju očekuju brojne žrtve,” naveo je Bramerc.

On je dodao da to ne znači umanjivanje postignutih rezultata, jer je u ovom regionu za ratne zločine odgovaralo mnogo više počinilaca nego u bilo kom drugom savremenom konfliktu, ali se proces izvršenja pravde mora nastaviti, a zadaci pred nama ostaju od vitalne važnosti.

„Bez izuzetaka sam dobio odgovor da nacionalna posvećenost ispunjenju pravde ostaje čvrsta. Zemlje regiona priznaju svoju odgovornost i jasno shvataju da je pravda od ključnog značaja za žrtve, kao i za pomirenje i vladavinu prava," ukazao je Bramerc.

Kako je dodao, postignuti su sporazumi o konkretnim koracima, uključujući transfer slučajeva protiv osumnjičenih i optuženih koji nisu dostupni iz BiH u druge zemlje regiona.

Bramerc je istakao da su regionalni tužioci i vladini zvaničnici ukazali da pomoć koju im pruža Kancelarija tužioca Rezidualnog mehanizma ima veliki uticaj i značaj, istovremeno zatraživši da ta saradnja bude dodatno ojačana.

„Mandat koji je Savjet bezbjednosti UN dao mojoj Kancelariji kako bi pomogla našim partnerima očigledan je dokaz kako UN i međunarodna zajednica pomažu državama članicama da ostvare svoje nacionalne prioritete u zadovoljenju pravde za ratne zločine," zaključio je Bramerc u saopštenju.

Glavni tužilac Bramerc posjetio je Srbiju od 3. do 5. septembra gdje se sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ministarkom pravde Majom Popović i vršiocem dužnosti glavnog tužioca za ratne zločine Dušanom Kneževićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana