Boljkovca prvo procesuirati za progon Srba

Agencije
Boljkovca prvo procesuirati za progon Srba

Banjaluka - Predstavnici Udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske smatraju da hrvatske vlasti moraju prvo da procesuiraju Josipa Boljkovca za zločine i progon Srba iz Hrvatske.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da je neprihvatljivo da Boljkovac pred hrvatskim pravosuđem prvo odgovara za zločine nad civilima nakon Drugog svjetskog rata koji su sarađivali sa ustašama, dok za zločine nad Srbima u proteklom ratu u Hrvatskoj niko ne odgovara.

"Boljkovac mora prvo da odgovara za progon Srba iz Hrvatske devedesetih godina, a nakon toga neka se preispita i svaka druga njegova odgovornost", istakao je Puzigaća.

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković
smatra da Boljkovac po komandnoj odgovornosti snosi najveću odgovornost za pripremu ratnih aktivnosti 90-tih godina u vezi sa naoružavanjem hrvatskih paravojnih formacija i progon Srba iz Hrvatske.

"Boljkovac je kao ministar unutrašnjih poslova zajedno sa Martinom Špegeljom
radio na naoružavanju Hrvata i stvaranju tadašnjeg Zbora narodne garde /ZNG/ Hrvatske", rekao je Žarković Srni.

Žarković kaže da je Boljkovac odgovoran i za stvaranje svih vrsta logora za Srbe u Hrvatskoj u perodu 1991-1995. godine.

"Boljkovac je bio i neposredni rukovodilac Tomislavu Merčepu za stvaranje
logora za Srbe u Pakračkoj Poljani i Marinom Selu, likvidaciju Srba u Gospiću pod komandom Mirka Norca, te za progon Srba u Karlovcu", zaključio je Žarković.

Županijski sud u Zagebu potvrdio je danas optužnicu protiv bivšeg prvog
hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Josipa Boljkovca /93/ za zločine nad civilima počinjenim nakon Drugog svjetskog rata.

Prvi ministar policije u vrijeme Franje Tuđmana tereti se da je kao šef OZNE u maju 1945. godine naredio hapšenja i likvidaciju 21 civila sa područja Duge Rese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana