Bez dogovora Milanovića sa protivnicima ćirilice

Agencije
Bez dogovora Milanovića sa protivnicima ćirilice

Zagreb - Hrvatski premijer Zoran Milanović i predstavnici takozvanog štaba za odbranu Vukovara danas u Zagrebu nisu postigli dogovor o dvojezičnim tablama na ćirilici i latinici.

Iz ovog štaba na razgovor su došli sa zahtjevom da se postavljene table na vukovarskim državnim institucijama skinu, te da se prestanu postavljati nove, javljaju hrvatski mediji.

Na sastanku u Vukovaru 17. oktobra dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične table, uklanjanje zaštitnih ograda oko dvojezičnih tabli, kao i nastavak razgovora.

Milanović je tada istakao da se zakon mora provoditi, te da table ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svako odnositi na vlastitu odgovornost.

Otkriveno ko je skinuo tablu

Hrvatska policija saopštila da je osumnjičila 47-godišnjaka iz Vukovara da je sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje skinuo dvojezičnu tablu.

U saopštenju za javnost vukovarsko-sremske policijske uprave navodi se da je proteklog vikenda nad osumnjičenim sprovedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja da je 25. oktobra skinuo i odnio dvojezičnu tablu, samo nekoliko dana pošto je drugi put postavljena.

Još se istražuje ko je proteklih dana skinuo dvojezične table sa zgrada Državne uprave i Prekšajnog suda u Vukovaru.

Od septembra kada su postavljene, dvojezične table na latiničnom i ćiriličnom pismu su više puta skidane, pa potom postavljane, a neko vrijeme ih je čuvala i policija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana