Beljak: Sramotan program HRT-a o Balajburgu, ćutali kad je slavio civilizovani svijet

Srna
Beljak: Sramotan program HRT-a o Balajburgu, ćutali kad je slavio civilizovani svijet

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak istakao je da je sramota što će Hrvatska radio-televizija (HRT) prikazati u subotu, 16.

maja, čak tri emisije posvećene Blajburgu, a nije objavila gotovo ništa 9. maja, kada je civilizovani svijet slavio pobjedu nad fašizmom.

Beljak je na društvenoj mreži „Tviter“ upozorio da je, za razliku od najava programa u vezi sa Blajburgom, jedan važan datum za cijelu Evropu jedva zabilježen na HRT-u, prenose hrvatski mediji.

„Za ovo plaćamo obaveznu pretplatu HRT-u. Pardon, naknadu. A, 9. maja, kada cijeli civilizovani svijet slavi pobjedu, nije bilo praktično ništa na tu temu. Osim da su partizani tih dana preplavili Zagreb. Dan žalosti. Sramota“, napisao je Beljak.

HRT će prikazati tri emisije posvećene Blajburgu, a prva je prenos mise u sarajevskoj katedrali povodom obilježavanja 75 godina od događaja u Blajburgu koji se u Hrbatskoj obilježava kao tragedija.

U završnoj akciji oslobađanja Jugoslavije od fašizma 11. maja 1945. godine 36. divizija Jugoslovenske armije zarobila je veliki broj ustaško-domobranskih snaga.

Predajom neprijateljske grupacije od oko 30.000 vojnika, najviše ustaša i domobrana, 15. maja 1945. konačno je bio završen Drugi svjetski rat u Jugoslaviji.

Pred početak razbijanja SFR Jugoslavije, odnosno od 1990. godine do danas u novoj Hrvatskoj propagandi je iskonstruisan tzv. „Blajburški pokolj“ ustaša i domobrana, za koji nema dokaza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana