Barozo: Hrvatska će biti uspješna priča

Agencije
Barozo: Hrvatska će biti uspješna priča

Brisel - Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo naglasio je da je pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji istorijski trenutak, koji vraća zemlju na njeno pravo mjesto u srcu Evrope, prenose agencije.

- Radujem se hrvatskom doprinosu Evropskoj uniji, koja će biti uspješna priča u korist Unije, građana Hrvatske i jugoistočne Evrope u cjelini - rekao je on u intervjuu hrvatskim dopisnicima iz Brisela.

Barozo je dodao da je pristupanje Hrvatske, takođe, i signal njenim prvim susjedima.

- Ono pokazuje da je evropska perspektiva stvarna za one zemlje koje su čvrsto opredjeljene za EU. To je jasan signal za region - EU ispunjava svoja obećanja ako se sprovode reforme i ispunjavaju uslovi - kazao je.

On je ocijenio da hrvatsko pristupanje EU označava još jednu prekretnicu u izgradnji ujedinjene Evrope i pruža “novi dokaz transformativne moći privlačnosti Evropske unije”.

- Hrvatska se promijenila na bolje, zahvaljujući teškom radu i predanosti. Takođe, mislim da je i naša podrška pomogla da se to postigne - dodao je Barozo, koji je na pitanja hrvatskih dopisnika odgovorio u pisanom obliku.

Kad pogledamo unazad, na 2003. godinu, kada je Hrvatska podnijela zahtjev za članstvo, lako je vidjeti kako se zemlja promijenila. Rastrzana sukobom prije samo dvije decenije, zemlja je sada stabilna demokratija, sposobna da preuzme obaveze članstva i ispunjava standarde EU - rekao je Barozo odgovarajući na pitanje zašto je proces pristupanja trajao tako dugo.

Kako je prenijela agencija Hina, on je istakao da je borba protiv korupcije važna, ne samo za kandidate nego i za zemlje članice i da je u pristupnom procesu s Hrvatskom stavljen veliki naglasak na to pitanje, ne samo na pravni i institucionalni protivkorupcijski okvir, nego na rezultate.

- Važno je da zemlje pokažu da niko nije iznad zakona i da vladavina prava funkcioniše u interesu njihovih građana - rekao je predsjednik EK.

Govoreći o ekonomskim kretanjima, Barozo je ukazao da Hrvatska, kako bi profitirala od članstva u EU, treba hitno da riješi važne izazove u smislu oživljavanja privrednog rasta, jačanja javnih finansija, podsticanja konkurentnosti i očuvanja finansijske stabilnosti.

Na pitanje koji bi bili uslovi ako Hrvatskoj zatreba pomoć u sljedećih nekoliko godina, Barozo je odgovorio da od početka krize postoje Evropski stabilazacioni mehanizam za evrozonu i Instrument za pomoć platnom bilansu za ostale zemlje članice i da se uslovi za tu pomoć uvijek oblikuju prema specifičnim potrebama i izazovima s kojima se te zemlje suočavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana