Autobus sletio u kanjon Morače: Stanje povrijeđenih stabilno FOTO

Blic, Vijesti, B92, RTS, RTVCG
Autobus sletio u kanjon Morače: Stanje povrijeđenih stabilno FOTO

Podgorica - Povrijeđeni u nesreći u kanjonu Morače za sada su stabilno, a tim ljekara iz Crne Gore i Rumunije sutra će odlučiti ko će od njih 29 biti transportovan u Bukurešt, rečeno je večeras na konferenciji za novinare u Kliničkom centru Crne Gore.

Crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović rekao je da su pacijenti stabilnih životnih funkcija i pod punom pažnjom medicinskog osoblja.


"Na Odjeljenju intenzive njege nalaze se četiri pacijenta koji su na respiratornoj podršci i životno su ugroženi, ali je njihovo stanje sada stabilno. Tri pacijenta sa tog odjeljenja stabilnih su funkcija", istakao je Radunović.

Obdukcija tijela stradalih biće završena do sutra ujutru, kada će biti obavljena i identifikacija.

Radunović je zahvalio ministarstvima zdravlja Srbije i Hrvatske koja su ponudila pomoć, istakavši da je crnogorski zdravstveni sistem sa postojećim kapacitetima na kvalitetan način pomogao povrijeđenima.

Rumunski ministar inostranih poslova Titus Korlacean rekao je da će sutra u Podgoricu doći dva aviona iz Bukurešta sa medicinskim osobljem da bi prevezli pacijente u Rumuniju, koje bude moguće transportovati.

Prema njegovim riječima, porodice poginulih putnika zahtijevaju identifikaciju najbližih i to se što prije mora završiti.

On je dodao da je medicinski tim iz Crne Gore na kvalitetan način pomogao povrijeđenima i zahvalio crnogorskim organima i građanima koji su pomogli.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Rumunije Raed Arafat kaže da je većinu pacijenata moguće transportovati i da se razmatra koji će od onih sa intenzivne njege moći putovati.

Planirano je, dodao je Arafat, da tim ljekara koji dođe iz Rumunije, u saradnji sa kolegama iz Podgorice, pripremi pacijente za polijetanje.

Prema njegovim riječima, avioni bi trebalo da oko devet časova slete u Podgoricu.

On je naveo da će za transport biti zadužena dva aviona sa po 25 članova medicinskog osobolja, dok je treći avion namijenjen za prevoz poginulih, koji zavisi od toga kada će biti završena obdukacija.

Arafat je istakao da je medicinsko osoblje u Crnoj Gori odradilo odličan posao i da bi bez pomoći crnogorskih ljekara pojedini pacijenti preminuli.

 

8 poginulih, uzrok nesreće još nepoznat

Još nije utvrđen uzrok nesreće u kojoj je poginulo 18 rumunskih državljana, čiji je autobus sletio u kanjon Morače, rekao je osnovni državni tužilac u Podgorici Vojislav Grujić.

On kaže da je sigurno jedino da je u vrijeme kada se nesreća dogodila put bio klizav zbog kiše.

- Izvlačenje olupine autobusa planirano je za danas u 17.00 časova. Uzrok nesreće utvrdićemo u daljem postupku angažovanjem vještaka saobraćajne struke koji je od sinoć na licu mjesta, rekao je Grujić novinarima.

Prema njegovim riječima, dodatno će biti proveden i postupak s ciljem otkrivanja svih potrebnih parametara radi utvrđivanja uzroka saobraćajne nesreće.

- Tek nakon što se utvrde sve činjenice koje se odnose na stanje puta i brzinu kretanja autobusa u trenutku nesreće, ali i nakon tehničkog pregleda autobusa, znaće se i uzrok, naveo je Grujić.

Četiri osobe životno ugrožene

Broj stradalih putnika rumunskog autobusa u saobraćajnoj nesreći na putu između Kolašina i Podgorice povećan je do jutros na 18, saopštio je osnovni državni tužilac u Kolašinu Vojo Grujić, prenosi “Blic”.

U teškoj nesreći je povređeno još 28 osoba iz autobusa, a lakše povrede je zadobio i jedan dječak koji je bio očevidac udesa.

U Kliničkom centru Crne Gore je operisano 28 osoba, ima više teško povređenih, dok su četiri lica životno ugrožena i smještena na odjeljenju intenzivne nege.

Tokom jutra je RTS javio da je povredama podlegla još jedna osoba i da je tragedija odnijela 19 života, ali je kasnije iz Kliničkog centra Crne Gore saopšteno da je stradalo 18 osoba.

Kako je danas saopšteno u Kliničkom centru u Podgorici, ljekarski timovi se nadaju da će uspjeti da spasu četiri osobe čiji su životi ugroženi.

Crnogorski lekari će sa timom iz Rumunije odlučiti koji će pacijenti moći da budu transportovani u Rumuniju, a među njima sigurno neće biti četvoro najteže povređenih.

Doktor Darko Lazović rekao je na konferenciji za novinare da se sedam povrijeđenih pacijenata nalazi na Odjeljenju intenzivne njege, od kojih je četvoro životno ugroženo.

- Svi povrijeđeni putnici su adekvatno medicinski zbrinuti - rekao je Lazović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Rumunije Raed Arafat, koji je prisustvovao konferenciji za novinare, zahvalio je Crnoj Gori na naporima kako bi se izbjegle još teže posljedice saobraćajne nesreće.

- Obišli smo sve pacijente i impesionirani smo kako su zbrinuti u Kliničkom centru Crne Gore - rekao je Arafat.



On je najavio da će Rumunija poslati dva specijalna medicinska aviona u Crnu Goru za transport preživjelih putnika.

- Tokom popodneva i sutra ujutro obići ćemo sve povrijeđene putnike i donijeti odluku o tome koji su pacijenti u stanju da budu transportovani za Rumuniju - rekao je Arafat.

On je naveo da će danas u Crnu Goru doputovati ministar inostranih poslova Rumunije Titus Korlatean, kako bi koordinisao aktivnosti na transportu povrijeđenih putnika.

Radi se o rumunskom, a ne ukrajinskom autobusu, kako je prvobitno bilo javljeno, saopštio je Kabinet ministra unutrašnjih poslova Crne Gore.

Identitet nastradalih, kako je najavljeno iz KCCG, biće objavljen danas.

Podaci i imena povrijeđenih su i na sajtu www.kccg.me.

Direktor Centra za nauku Kliničkog centra Slavica Vujisić kazala je da je u toj zdravstvenoj ustanovi na liječenju trenutno 29 pacijenata, od kojih je njih sedmoro u jedinici intenzivnog liječenja.

Ona je za RTCG istakla da su oni u teškom stanju, neizvjesno i nestabilno.

- Ostali pacijenti su zbrinuti, pojedinačno ne mogu reći ko je imao operativne zahvate, a ko ne, ali su stabilni. U ovom trenutku se rade ponavaljane procedure snimanja glave, pluća, laboratorijskih pretraga i napraviće se procjena zajedno sa predstavnkom Ministarstva zdravlja Rumunije koji su to pacijenti koji bi mogli odmah da idu za Rumuniju, da se transportuju njihovim vojnim avionima, a koji su pacijenti koji moraju ostati  - rekla je Vujisić.

Ona je istakla da sada predstoji teži postupak koji se tiče identifikacije poginulih putnika i obdukcija.

Odmah nakon informacije o nesreći, u Klinički centar Crne Gore samoinicijativno se, u roku od tri sata, javilo više od 100 građana kako bi dali krv za povrijeđene putnike.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović kazao je, na mjestu nesreće, da je kada se dese ovakve nesreće, teško naći riječi.

Trenutno KCCG ima dovoljne količine krvi, saopštili su ljekari.  

Imena povrijeđenih objavljena su na sajtu Kliničkog centra www.kccg.me.

Služba za patologiju će danas raditi, pa će tek tada biti moguće utvrđivanje identiteta preminulih.

Direktor Urgentnog centra u Podgorici Vladimir Dobričanin rekao je za TV Crne Gore da je primljena 31 odrasla osoba i jedno dijete.

Dijete je sa lakšim tjelesnim povredama smješteno na Institutu za bolesti djece, dok ostali putnici imaju teže povrede.

Iz Kliničkog centra Crne Gore sinoć je saopšteno da je operisano 28 putnika, od kojih je osam smješteno na odjeljenju intenzivne njege.

Ljekar Vladimir Dobričanin je kazao da su povrijeđeni putnici, u većini, teški pacijenti.

U nesreći je lakše povrede zadobio i dječak iz Crne Gore Bojan Popović, koji se sa ocem Boškom, zatekao pored magistrale u trenutku kada se dogodila nesreća na mostu Grlo.

Prvi podaci ukazuju da je vozač rumunskog autobusa, u kojem je bilo 46 putnika, izašao iz tunela iz pravca Kolašina, te da je po klizavoj cesti nastavio pravo, probio zaštitnu ogradu mosta sa lijeve strane, a potom se sunovratio u provaliju.

Na lice mjesta došlo je deset vozila hitne pomoći koja su upućena iz Podgorice.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, u autobusu je bilo 46 putnika, a uglavnom su u pitanju stariji ljudi.

On je kazao da je o nesreći obavještena rumunska ambasada i izjavio saučešće porodicama preminulih.

Autobus se kretao iz Kolašina ka Podgorici, da bi iz, za sada neutvrđenih razloga stotinjak metara prije manastira Morača, u blizini kafane “Počinak”, prešao na suprotnu traku i sletio sa mosta u kanjon.

- Ovo je velika tragedija za nas - kazao je ambasador Mihail Florovič, koji je zahvalio svima koji su pomogli u spasavanju unesrećenih i građanima koji su u KCCG došli da daju krv.

Autobus je izašao iz tunela u blizini manastira Morača i probio bankinu na početku mosta Ždrijelo sa lijeve strane i zaustavio se u provaliji na oko 30 do 40 metra od puta.

Osim ekipa hitne pomoći, povrijeđene putnike do Kliničkog centra u Podgorici prevozili su i putnički automobili koji su se zatekli na mjestu nesreće.

Policija je napravila koridor od mjesta udesa do Podgorice kako bi se povrijeđeni putnici što prije prebacili do Kliničkog centra.

Građani Podgorice u velikom broju dolaze u Zavod za transfuziju i dobrovoljno daju krv.

U KCCG je stigao i premijer Milo Đukanović koji je izjavio saučešće ambasadoru Rumunije.

Đukanović je potom pošao u posjetu povrijeđenima.

- Trebalo je da u Crnoj Gori ostanemo pet dana. Sve se odigralo brzo, vozač je u trenutku nesreće vozio malo brže, kad je autobus proklizao - kazala je “Vijestima” putnica Karmen Dorobec iz Bukurešta, koja je smještena na ortopediji, u Kliničkom centru Crne Gore.

Iz crnogorske policije tokom popodneva saopštavani su oprečni podaci o tome da li je autobus rumunskih ili ukrajinskih registarskih tablica, da bi ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević otklonio tu dilemu, navodeći da je riječ o autobusu iz Rumunije.

Reporter "Vijesti" javila je tokom večeri da se na padini vide tijela mrtvih i da su spasioci napravili kordon koji se spuštao kroz šiblje, odakle su izvlačeni povrijeđeni, u vrlo teškom stanju.

Do 18.50 časova iz provalije je izvađeno oko 30 povrijeđenih.

Nešto prije 19 časova helikopter je uspio da se spusti u mjestu Seoce.

Na licu mjesta su ljekari iz više crnogorskih opština sa sjevera.

Dačić ponudio pomoć Crnoj Gori

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponudio je danas svu potrebnu pomoć Crnoj Gori zbog ove teške saobraćajne nesreće.

Dačić je izjavio Tanjugu da je ponudio pomoć u medicinskom i stručno tehničkom ljudstvu i svemu što je potrebno da bi se sanirale tragične posljedice nesreće.

Medicinski tim iz Rumunije stigao u Podgoricu

Medicinski tim i zvaničnici iz Rumunije doputovali su jutros avionom ratnog vazduhoplovstva u Podgoricu da bi pružili podršku i pomoć građanima Rumunije koji su povrijeđeni u saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori.

Let za Crnu Goru odobrio je ministar odbrane Rumunije Mirčea Duša, prenijela je rumunska agencija Mediafaks.

Ministarstvo inostranih poslova Rumunije pozvalo je medije da ne objavljuju podatke o identitetu iz poštovanja prema poginulima i njihovim porodicama.

Ministar inostranih poslova Rumunije Titus Korlatean otkazao je put u Luksemburg kako bi u Podgorici pomogao u koordinisanju timova iz Rumunije i Crne Gore, koji su uključeni u pružanje pomoći žrtvama nesreće.

U Crnu Goru je doputovao i državni sekretar ministra zdravlja Rumunije Raed Arafat, prenose rumunski mediji.

Vujanović uputio saučešće Bašeskuu

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Rumunije Trajanu Bašeskuu povodom saobraćajne nesreće u kanjonu Morače u kojoj je poginulo 18 turista iz Rumunije.

- U svoje i u ime građana Crne Gore izražavam saučešće zbog tragičnog gubitka 18 života građana prijateljske Rumunije u saobraćajnom udesu koji se juče dogodio u Crnoj Gori. Uvjeravam Vas da građani Crne Gore dijele veliku bol sa ožalošćenim porodicama i građanima Rumunije - navodi Vujanović u telegramu saučešća.

 On je istakao da je desetinama povrijeđenih u ovom tragičnom udesu posvećen maksimalan zdravstveni tretman, briga i pažnja, uz nadu svih da će se brzo i uspješno oporaviti.
Crnogorski premijer Milo Đukanović sinoć je izjavio saučešće ambasadoru Rumunije u Crnoj Gori Mihailu Floroviču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana