Arhiepiskop Jovan osuđen na tri godine zatvora

Agencije
Arhiepiskop Jovan osuđen na tri godine zatvora

Beograd, Skoplje - Sud u Makedoniji osudio je arhipeiskopa ohridskog Jovana na tri godine zatvora, a više monaha i monahinja Ohridske arhiepiskopije na uslovnu kaznu od dvije godine zatvora, te donio presudu kojom će biti konfiskovana imovina pravoslavnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, saopštila je Srpska pravoslavna crkva, prenose agencije.

SPC ocjenjuje da ovakav politički montiran sudski proces i jučerašnja presuda pokazuju da država Makedonija štiti raskolničku Makedonsku pravoslavnu crkvu, te da ta raskolnička crkva sada gubi šansu za rješavanje problema raskola sa SPC.

- Ovakvi montirani sudski procesi potpuno pokazuju da sudovi služe političkim obračunima, čime se iznova potvrđuje stav o državnom sponzorstvu i zaštiti monopola raskolničke Makedonske pravoslavne crkve, te istovremeno gaženje verskih sloboda i progona na verskoj osnovi pravoslavne Ohridske arhiepiskopije - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocjenjuje da Makedonska pravoslavna crkva ovim učvršćuje predstavu o sebi kao tvorevini jednog prošlog sistema, koja aktivno učestvuje u progonu kanonske pravoslavne Ohridske arhiepiskopije u Makedoniji, te ističe da je takvo viđenje rasprostranjeno u cijelom pravoslavnom svijetu.

U saopštenju SPC podsjeća da je u međunarodnim izvještajima sudstvo BJR Makedonije naznačeno kao jedan od najproblematičnijih segmenata društva, upravo zbog korumpiranosti i podložnosti političkim uticajima, što dokazuje i ovaj politički montiran sudski proces.

SPC odbacuje medijske insinuacije da je pravoslavna Ohridska arhiepiskopija na bilo koga bacala bilo kakve kletve, navodeći da tako nešto mogu da tvrde samo oni koji ne razumiju vjeru.

- Kada prestanu da funkcionišu pravni, tada na snagu stupaju duhovni zakoni. Svi u Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji se mole da pomenuti duhovni zakoni ne zahvate nikog, već da prevlada razum, za dobrobit svih građana, za dobro BJR Makedonije - navodi SPC.

Krivični sud u Skoplju je juče osudio nekadašnjeg vladiku Makedonske pravoslavne crkve i sadašnjeg arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopske Srpske pravoslavne crkve Jovana Vraniškovskog na tri godine zatvora zbog navodne pronevjere 250.000 evra.

U istom procesu na uslovne kazne po optužbama za pomaganje u pronjeveri novca, osuđeno je 18 pripadnika Ohridske arhiepiskopije SPC, koju MPC ne priznaje, prenose makedonski mediji.

Makedonski sud je proglasio krivim, u završenom, najnovijem politički montiranom sudskom procesu, arhiepiskopa Jovana, episkopa bregalničkog Marka, episkopa stobijskog Davida, jeromonaha, igumanija, monahinja i vjernika pravoslavne Ohridske arhiepiskopije.

Uslovne zatvorske kazne će postati aktivne ukoliko djelo bude ponovljeno u sljedećih pet godina.

Ova posljednja presuda je sedma po redu zatvorska presuda izrečena arhiepiskopu Jovanu, koji je već duže vrijeme politički zatvorenik u BJR Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana