Amfilohije: Nemam pravo da ne izvršim svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost

Srna
Amfilohije: Nemam pravo da ne izvršim svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost

CETINjE - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da nije potrebno, a ni važno da se kao mitropolit izjašnjava o prisutnima na opijelu i sahrani doktora Vladimira Jovićevića, ali da ni po Božijem, a ni po državnom zakonu nema pravo da svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost ne izvrši, bez obzira na bilo kakva potonja tumačenja u javnosti.

U pisanoj izjavi državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju Dušku Milanoviću koju je danas uputila Mitropolija crnogorsko-primorska, mitropolit Amfilohije navodi da je na svijetlu srijedu 22. aprila kada hrišćani već skoro 2.000 godina molitveno obilježavaju Vaskrs, služio liturgiju u manastiru Svetog Nikole na Riječkom Gradu u Rijeci Crnojevića, a poslije toga u crkvi sa sveštenstvom, na poziv časne i ugledne porodice Jovićević, odslužio opijelo novopredstavljenom pravoslavnom hrišćaninu dr Vladimiru Jovićeviću.

Vladika Amfilohije podsjetio je da je Jovićević, potomak čuvenog istoričara Andrije Jovićevića, pravni istoričar, ugledni intelektualac, dugogodišnji potpredsjednik Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske i prijatelj.

“Više puta smo rekli, a i sada ponavljamo, da mi nemamo pravo, niti nam pada na pamet da vjernike, posebno u ovakvim momentima, izgonimo iz hramova i prijavljujemo policiji. Uostalom, u našim uslovima, čak i u gradskim sredinama, nemoguće je da se pokojnik dostojno i česno položi u grob uz poštovanje žmjerež o fizičkoj distanci od dva metra između lica. A to se, kako se vidi, samo od Crkve traži i izgleda da jedino za nju važi ta žmjeraž u Crnoj Gori”, naveo je vladika Amfilohije.

On je naglasio da je prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje sveštenoslužiteljske službe, dva puta pozivan u Upravu policije da daje izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi - na praznik Cvijeti 12. aprila poslije liturgije u manastiru Zlatici u Podgorici, a potom i poslije liturgije i opijela u crkvi na Riječkom Gradu.

Mitropolit Amfilohije je istakao da po članu 14 Ustava Crne Gore, koji je na snazi bez obzira na pandemiju virusa korona ili bilo kog drugog virusa, Crkva i vjerske zajednice su slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

“Vjerski obredi, koji su u isključivoj ustavnoj nadležnosti Crkve i vjerskih zajednica i koji se obavljaju slobodno i u skladu sa autonomnim pravom Crkve i njenim vjekovnim Predanjem, nisu zabranjeni, niti mogu biti zabranjeni naredbama organa državne uprave u Crnoj Gori. To se i vidi iz akata koji su donijeti u Crnoj Gori od 14. marta do danas, ali je više nego očigledno da se Uprava policije ponaša i, što je još opasnije, postupa kao da su vjerski obredi i to samo Pravoslavne crkve zabranjeni, a sveštenici i monasi nepoželjna društvena kategorija”, navodi mitropolit.

On je naveo da kao mitropolit crnogorsko-primorski i kao čovjek iskazuje ljudski i episkopski protest zbog toga što se opijelo i sahrana pokojnika na ovakav način od državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave.

Prema njegovim riječima, to je posebno nedopustivo u Crnoj Gori za koju se zna da su u vrijeme sahrana i opijela prestajale čak i krvne osvete među Crnogorcima.

Vladika Amfilohije dodaje da je prinuđen da sa žalošću konstatuje da su mjere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vjernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja.

“Na kraju, zbog svog služenja vaskrslom Hristu Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom ovoga svijeta”, zaključio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Saslušanje mitropolita Amfilohija je bilo najavljeno za sutra, četvrtak 30.april, ali zbog obaveza mitropolita održano je danas.

Sahrani Vladimira Jovićevića, oca Andrije Jovićevića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, na Rijeci Crnojevića na području opštine Cetinje prisustvovali su poslanik DF-a, Andrija Mandić, sveštenici Rafailo Boljević, Danijel Jovanović, Hariton Živkov, Nikolaj Antičević, Krisnat Bojović, Aleksandar Lalilić i Eustatije Ivanović.

Osim njih, na sahrani je bio i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, koji ima diplomatski imunitet i od njega neće biti uzeta izjava.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore dalo je smjernice da se sahrane i veselja tokom trajanja epidemije održavaju isključivo u krugu porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana