Zapuše kanalizaciju pa trpe smrad

Jasmina Perišić
Zapuše kanalizaciju pa trpe smrad

Banjaluka - Zajedno sa ljetnim vrućinama širi se i smrad kanalizacione mreže pa se stanovnici dijelova grada žale da se ne može proći ulicama. To se posebno odnosi na odvode uz rijeku Vrbas, rječicu Crkvenu, ali i pojedine dijelove naselja gdje su slivnici začepljeni.

- Jedan od uzročnika ovog problema su i sami građani, koji na svoju ruku priključuju fekalnu kanalizaciju na oborinsku, pa se onda preko slivnika širi smrad. Kanalizaciju koriste i kao deponiju za bacanje kućnog otpada - objasnili su u preduzeću "Vodovod", koje je zaduženo za održavanje kanalizacionih mreža.

I tako dok neki zagađuju, drugima smrad grize oči. Mještani naselja Dolac su i dalje najugroženiji kada je riječ o ovom problemu jer, iako žive u užem centru grada, godinama trpe neprijatne mirise koji dolaze iz rječice Crkvene u koju se izlijeva kanalizacija iz naselja Lauš i dobrim dijelom centra grada. Da nemaju samo oni ovaj problem, pokazuju i žalbe koji gradski "Vodovod" dobija od građana. Jedna od njih je i iz naselja Ada. Naime, na raskrsnici magistralnog puta M4 Banjaluka - Čelinac, kod skretanja prema restoranu "Stara Ada", vozači već godinama ni slučajno ne smiju otvoriti prozor da se automobil ne bi ispunio neprijatnim mirisom.

- I smrad iz rječice Crkvene ima veze sa nesavjesnim građanima koji na svoju ruku priključuju fekalnu kanalizaciju na oborinsku pa se širi smrad, a čak i direktno ispuštaju kanalizaciju u rijeku - kazali su u "Vodovodu".

Navode da se u ovom slučaju radi o oborinskoj kanalizaciji za koju oni nisu zaduženi.

- U naselju Ada je problem što građani kanalizaciju koriste kao otpadni kanal za sav kućni otpad pa iz tog razloga dolazi do začepljena - rekli su u ovom preduzeću.

Dodaju da je i jedan od razloga smrada iz kanalizacije i gradska infrastruktura koja ne prati izgradnju objekata.

- Vodovodna i kanalizaciona mreža kao dio gradske infrastrukture ne prate izgradnju objekata. Preciznije, kanalizaciona mreža ne prati razvoj vodovodne, pa tako imamo slučaj da samo 60 odsto vodosnabdijevanog područja ima i kanalizacionu mrežu, a 40 odsto nema - ističu u "Vodovodu".

Mještanin Doca Ljubinko Pajić kaže da sumnja da će problem smrada koji dolazi iz oborinskog kanala ikada biti riješen.

- Ne mogu reći da smo se već navikli na taj smrad, ali moramo da živimo sa njim. Ipak, najneprijatnije mi bude kada mi neko sa strane dođe prvi put u goste. Ne mogu ljudi da se načude da se takav smrad širi centrom grada. Mislim da slivnici češće treba da budu čišćeni, ali i pronaći neko trajno rješenje za Crkvenu. Ona je pravi izvor zaraze - rekao je Pajić.

Čišćenje

U preduzeću "Vodovod" kažu da su u toku ove godine očistili 15 kilometara kanalizacione mreže u sklopu planskog čišćenja i po osnovu intervencija.

- U maju smo zajedno sa "Čistoćom" izvukli talog i otpad iz 1.064 slivnika, a do kraja godine planiramo da očistimo još šest kilometara kanalizacione mreže - kažu u "Vodovodu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana