Zamolo nepobjediv u brzacima Vrbasa

Jasmina Perišić
Zamolo nepobjediv u brzacima Vrbasa

Banjaluka - Andrej Zamolo je u svom 19. nastupu u trci dajaka na tradicionalnoj manifestaciji "Ljeto na Vrbasu" ostvario rekordnu 18. pobjedu.

Ni ne čudi novi trijumf "kralja dajaka", s obzirom na to da je skoro tri decenije svog života posvetio Vrbasu i plovilu specifičnom samo za Banjaluku.

- Ljubav prema dajaku i vožnji po brzacima naslijedio sam od oca, koji se bavio izradom dajak čamaca. Sa deset godina prvi put sam vozio dajak i od tada ne mogu da zamislim ljeto bez njega. Nema boljeg osvježenja u ovim vrelim danima od uživanja u pustolovinama na rijeci Vrbas - priča tridesetosmogodišnji Zamolo.

Pobjeda u nedjeljnoj trci bila je rutina za ovog Banjalučanina. Još jednom je dokazao da mu nema dostojnog ne samo u izradi već i u brzini voženja čamca.

- Prvi put sam učestvovao u trci dajaka 1996. godine i pobijedio. Manifestacija "Ljeto na Vrbasu" mi je ušla u krv, kao i vožnja dajaka, tako da se svaki put radujem ovoj smotri i nastupu na njoj. Drago mi je što je dajak sve popularniji i što je postao zaštitni znak ljeta i Vrbasa. Jedno vrijeme je bilo slabo interesovanje za vožnju ovih čamaca i tek nekoliko nas je njegovalo tradiciju. Sada je bilo 19 takmičara samo u kategoriji seniora i presrećan sam što su i drugi, a posebno omladina, prepoznali značaj dajaka - rekao je Zamolo.

Dodao je da vožnja ovih plovila osnažuje tijelo i da ko se jednom popne na dajak, zavoli ga zauvijek.

- Dajak mi je najljepši vid relaksacije. Čim počne ljeto, jedva dočekam da uskočim u čamac. Trudim se da svaki dan barem pola sata provedem u vožnji, ukoliko to nivo rijeke dozvoljava. U suprotnom, smatram da mi je propao dan - priča Zamolo.

Inače, on je i jedan od osnivača Dajak kluba Banjaluka, koji broji stotinjak članova, a aktivno se bavi i raftingom.

- Imamo sve više zainteresovanih, na šta sam ponosan i apelovao bih na mlade da se bave bilo kojom vrstom sporta. Ukoliko vole vodu, slobodno neka nam se priključe i neće se pokajati - kazao je Zamolo.

Naglasio je da je Banjaluka jedinstvena po vožnji dajaka na brzacima Vrbasa i kaže da je tehnika voženja mnogo bitnija od snage.

- Nigdje više se ne vozi dajak čamac onako kao kod nas. Mi guramo čamac uzvodno po brzoj rijeci uz pomoć motke, a za to je potrebna i snaga i vještina. Ipak, tehnika je presudna - rekao je Zamolo i dodao da će, dok god ga snaga bude služila, voziti čamac i takmičiti se na trkama.

Najbolji

U trci kajaka u okviru "Ljeta na Vrbasu" trijumfovao je Leon Seferović iz Banjaluke. Uporedo sa ovim trkama održano je i finale turnira u odbojci na pijesku, u kojem je briljirala ekipa Hiseta. U nadmetanju sportskih ribolovaca za dječake i djevojčice najbolji su bili domaći takmičari Milan Gračanin i Milica Rokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana