Više autobusa na gradskim linijama

Danijela Stokanić
Više autobusa na gradskim linijama

Banjaluka - Novi "zimski" red vožnje u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju stupa na snagu od ponedjeljka, 17. avgusta, što znači da će biti 15 odsto više polazaka nego što je to bilo prethodnih mjeseci.

Pored toga, gradska inspekcija će zbog početka školske godine intenzivnije kontrolisati tehničku ispravnost gradskih autobusa, kao i ugovore škola sa pojedinim prevoznicima. Te aktivnosti biće sprovedene do kraja avgusta.

Kako su objasnili u Odsjeku za saobraćaj, zimski red vožnje podrazumijeva oko 2.300 polazaka u oba smjera radnim danom, raspoređenih na 23 linije gradskog prevoza i 34 linije prigradskog prevoza.

- Zimski red vožnje donosi i jedan novitet u sistemu javnog prevoza. Riječ je o tome da će putnici moći da koriste aplikaciju "BL BUS" za mobilne telefone i tablet uređaje. Aplikacija, koja predstavlja inteligentni i praktični vodič u javnom prevozu, prošla je testnu fazu i njena promocija i puštanje u funkciju planirani su krajem ovog mjeseca - rekao je šef Odsjeka Slavko Davidović.

Podsjetio je da organizacija sistema javnog prevoza putnika na području grada funkcioniše sa dva režima održavanja reda vožnje.

- To su zimski režim, koji je na snazi od kraja avgusta do kraja juna, i ljetni režim, koji je prilagođen smanjenim prevoznim potrebama zbog ljetnjeg školskog raspusta i godišnjih odmora - dodao je Davidović.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić istakao je da će većinu nepravilnosti koje inspektori utvrde na vozilima autoprevoznici morati odmah da otklone.

- U suprotnom, prevoznik vozilo neće moći da vrati u saobraćaj. Biće kontrolisani svi autobusi gradskog i prigradskog saobraćaja, a posebno oni koji imaju ugovoren prevoz đaka - rekao je Sandić.

Dodao je da će ovu kontrolu sprovesti u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Privrednom komorom.

- U posljednje vrijeme nismo imali pritužbi na rad gradskog prevoza, a i ono što je bilo odnosilo se na, između ostalog, nedostatak klime u autobusima. Međutim, klimatizacija autobusa javnog prevoza nije zakonska obaveza - rekao je Sandić.

Putnici na pojedinim izuzetno frekventnim linijama, kao što su one prema Laušu, Saračici i Bistrici, odahnuće i riješiti se nesnošljivih gužvi jer će biti uvedeni dodatni polasci.

Udruženje

Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza Draško Talijan ističe da su autobusi gradskog i prigradskog prevoza u katastrofalnom stanju. 

- Neko ozbiljno treba da se pozabavi pitanjem tehničke ispravnosti autobusa gradskog i prigradskog saobraćaja. Najčešće manjkavosti na autobusima su kočnice, gume, sistem upravljanja... - rekao je Talijan i dodao da su autobusi koji prevoze đake i do 30 godina stari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana