Veselin Masleša u Portugaliji: Srpsko kolo na obalama Atlantika

Jasmina Perišić
Veselin Masleša u Portugaliji: Srpsko kolo na obalama Atlantika

Banjaluka . Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" zablistao je nedavno punim sjajem na 37. međunarodnom festivalu folklora "Dandas do Mundo - World dances", koji je održan u predgrađu portugalskog grada Porta, Argončilje.

Na ovoj vrhunskoj smotri na obalama Atlantika nastupili su ansambli iz Argentine, Kipra, Francuske, Indije, Poljske, Srbije i BiH. Visok organizacioni i izvođački nivo potvrđuje činjenica da je festival član Međunarodne asocijacije folklornih festivala (CIOFF), koja djeluje pod okriljem UNESCO-a.

Tokom deset festivalskih dana, od 16. do 26. jula, ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" predstavio se prepoznatljivim repertoarom igara iz Republike Srpske i Srbije: saborskim igrama iz stare Banjaluke, starobosanskim kolom iz Glamoča, koreografijama "Šaljiva igra iz Prnjavorske župe", "Igraj kolo - igre i pjesme sa Ozrena i Trebave" te šopskim igrama.

- Zajedno sa ostalim grupama nastupili smo deset puta. Nastupe je ispratilo više od 7.000 gledalaca koji su najveće ovacije dali "Šaljivoj igri iz Prnjavorske župe" i "Igraj kolo - igre i pjesme sa Ozrena i Trebave" - rekao je član ansambla Andrej Vrhovac.

Pored izvođačkih aktivnosti, tokom 12 dana boravka u Portugaliji Banjalučani su imali priliku da obiđu gradove Porto, Braga i Lisabon i upoznaju istoriju i kulturu Portugalije.

- Bilo je i mnogo vremena za opuštanje na plažama Atlantika. Slobodno vrijeme najviše smo provodili družeći se sa članovima AKUD-a "Španac" iz Beograda. Uspostavljena je odlična saradnja koja će se, sasvim sigurno, nastaviti u budućem periodu - istakao je član ansambla Nemanja Knežević.

Pozitivni utisci domaćina i organizatora festivala potvrđuju visok izvođački nivo ansambla narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša", koji je već decenijama ambasador kulture i tradicije Banjaluke, Republike Srpske i BiH.

Zmijanjski vez

Posebna pažnja posvećena je promociji zmijanjskog veza - nematerijalne kulturne baštine Republike Srpske i BiH koja se nalazi na reprezentativnoj listi svjetske nematerijalne baštine koja se vodi kod UNESCO-a i to na način da je svakom nastupu i zvaničnom predstavljanju ansambla prisustvovao i par obučen u zmijanjsku narodnu nošnju iz fundusa "Masleše", a svi pokloni koji se tokom festivala dodjeljuju organizatorima i načelnicima opština, kao i ostalim učesnicima, su bili sa motivima zmijanjskog veza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana