Vaskršnje radosti kod Karađorđevića

J. Perišić, V. Popović
Vaskršnje radosti kod Karađorđevića

Banjaluka - Dio štićenika i Uprave Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” iz Banjaluke prisustvovao je vaskršnjem prijemu koji je upriličio prestolonasljednik, princ Aleksandar II Karađorđević i princeza Katarina u svojoj rezidenciji, Belom dvoru u Beogradu.

Mališani iz Republike Srpske imali su nezaboravna tri dana boravka u Beogradu. Nisu krili oduševljenje kraljevskom porodicom i svim ljepotama prijestonice Srbije. Za neke od njih bila je ovo prva posjeta balkanskoj metropoli.

Petnaestogodišnji štićenik Doma “Rada Vranješević” V. P. izjavio je da je ipak najviše bio fasciniran Belim dvorom i prijemom koji je održan u utorak naveče.

- Još nisam svjestan činjenice da sam prisustvovao tako veličanstvenom skupu kakav je bio vaskršnji prijem i da sam nekoliko sati proveo na Belom dvoru u društvu kraljevske porodice Karađorđević. Stvarno su nas lijepo ugostili a dobili smo i vaskršnje paketiće. U Beogradu sam bio prvi put. Vidio sam Kalemnegdan, šetao Knez Mihailovom ulicom, posjetio stadione Crvene zvezde i Partizana… Takođe mi je drago što sam ostvario prijateljstva sa vršnjacima iz Dječijeg doma u Zvečanskoj ulici. Ovo je za mene Vaskrs koji ću pamtiti dok sam živ - kazao je ovaj štićenik.

Zamjenik direktora dječijeg Doma “Rada Vranješević” Nenad Talić ispričao je da je prijem koji su im Karađorđevići priredili u utorak bio veličanstven, te da mu je naročito drago što su djeca vidjela i uživala u Beogradu.

- Nosimo fantastične utiske sa Belog dvora, gdje smo  pored Karađorđevića bili predstavljeni i ambasadorima Koreje, Indije, Pakistana i Irana. Princeza je pozvala brojne goste iz raznih Domova i Udruženja u Srbiji. Kako smo  jedini gosti iz Republike Srpske predstavila nas je i stranim ambasadorima, koji joj pomažu u prikupljanju sredstava za njenu humanitarnu organizaciju koja nosi naziv “Fond Njenog kraljevskog visočanstva princeza Katarina” - rekao je Talić.

On je dodao da će im u maju predstavnici pomenute fondacije uzvratiti posjetu kada će im kao vaskršnji dar donirati stvari koje su im najneophodnije.

- Odlučili smo da to budu velika mašinu za pranje suđa, rashladna vitrina, kosilica kao i trpezarijski stolovi i stolice. Pored obećane donacije djeci su na prijemu uručeni i vaskršnji paketići a najveći poklon im je sudeći po izrazima lica bio obilazak Belog dvora - kazao je Talić.

Da se širi saradnja sa prijateljima iz glavnog grada Srbije, pokazali su i domaćini iz Doma za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici, koji su našoj delegaciji obezbijedili  smještaj ali i prijateljsko druženje.

- To je veliki dom sa 400 zaposlenih koji su nam prenosili neka iskustva, koja planiramo usvojiti - rekao je Talić.

Premijerka

Štićenike Doma “Rada Vranješević” sutra će posjetiti i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Premijera ćemo sa zadovoljstvom ugostiti. Planirano je da uruči paketiće našim štićenicima povodom Vaskrsa - rekao je Talić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana