Strategija razvoja Banjaluke: Od 112 završen 21 projekat

Vesna Popović
Strategija razvoja Banjaluke: Od 112 završen 21 projekat

Banjaluka - Od 112 projekata, koje je predviđala Strategija razvoja Banjaluke 2007 - 2015. godine, do sada je završen 21.

U izvještaju o realizaciji ove strategije navodi se da je u toku realizacija 68 projekata i da 23 još nisu ni započeta.

- Stepen realizacije projekata od 79 odsto mogao bi se ocijeniti kao relativno zadovoljavajući - navedeno je u izvještaju.

Dodaje se da se realizacija odvija pod negativnim uticajem ekonomske krize još od 2008. godine.

- Pad izvornih budžetskih prihoda je uticao na trend realizacije projekata iz Strategije. Zbog prošlogodišnjih poplava  sredstva za realizaciju projekata iz ove strategije su preusmjerena u sanaciju štete od poplava. Javno-privatno partnerstvo, planirano kao jedan od osnovnih modela finansiranja projekata, nije realizovano zbog nedovoljne zainteresovanosti privatnih partnera, a zbog komplikovane procedure definisane Zakonom o javno-privatnom partnerstvu u RS - precizirano je u izvještaju.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada  Nenad Talić je rekao da prilikom formiranja te strategije niko nije mogao predvidjeti da će vremenom doći do tolikog pada sredstava u budžetu grada i koliki će uticaj imati ekonomska kriza.

- Baš zbog trenutnog stanja u budžetu grada prilikom planiranja iduće dugoročne strategije trebalo bi napraviti fleksibilnije planove. Na taj način bi se realizacija projekata  lakše prilagođavala novonastalim okolnostima - dodao je Talić.

Njegovo kolega iz SDS-a Đorđe Umićević smatra da grad ne može razmišljati o velikim projektima sa trenutnim budžetom.

- Tek kada on bude veći od 200 miliona KM, mogu se planirati velike investicije. U ovoj situaciji sve se svodi na održavanje postojećeg stanja -  dodao je Umićević.

Preporuke

Među preporukama za izradu iduće strategije navedeno je da je potrebno realno utvrditi projekte koje je moguće realizovati u narednom planskom periodu.

Aktivnije se uključiti u procese programiranja sredstava iz pretpristupnih fondova kroz saradnju sa nadležnim institucijama. Kontinuirano sarađivati sa privrednim i sektorom civilnog društva na prepoznavanju zajedničkih interesa, te pripremi i implementaciji projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana