Stomačni virus napunio ambulante

Danijela Stokanić
Stomačni virus napunio ambulante

Banjaluka - Povraćanje, proliv, povišena tjelesna temperatura, glavobolja bolovi u želucu, iscrpljenost i osjećaj slabosti samo su neki od simptoma koji ukazuju na stomačni virus zbog kojeg su mnogi stanovnici Banjaluke posljednjih dana potražili pomoć ljekara.

Kako su objasnili u banjalučkom Domu zdravlja, povećan je broj pacijenata sa simptomima stomačnog virusa.

- Radi se o crijevnim virozama koje su karakteristične za ljetne mjesece - rekla je načelnik službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić.

Dodala je da je kod probavnih smetnji uzrokovanih ljetnim virozama važno nadoknaditi izgubljenu tečnost, da bi bila izbjegnuta dehidracija.

- Treba prilagoditi ishranu, pridržavati se dijete, mirovati. Dijeta se sastoji od kuvane hrane, kao što su lagane supe, riža, mrkva, čajevi, dvopek, dobro oprano voće - istakla je Stanetićeva.

Ona je podsjetila da je higijena ruku najbitnija kod ovog virusa jer su prljave ruke najčešći uzročnici bolesti.

Osim toga, stomačni virus brzo se širi i veoma je zarazan za one koji kontaktiraju sa oboljelima ili borave u istom prostoru.

Banjalučanku, koja nije željela da joj objavimo ime, juče smo, zajedno sa sedmogodišnjim sinom, zatekli u jednoj od gradskih ambulanti porodične medicine. Ona je rekla da su ih ove tegobe oborile u krevet.

- Dječak je cijeli dan bio iscrpljen i slab, nakon čega su uslijedili grčevi u stomaku i proliv. Nismo se odmah javili porodičnom ljekaru, jer smo mislili da će proći, međutim, više nismo oklijevali kada mu je temperatura skočila na 38,6 stepeni - rekla je zabrinuta majka i dodala da se ni ona ne osjeća najbolje.

Od ljekara, kako je kazala, dječak je dobio lijekove protiv proliva i preporuku da jede dijetalnu hranu, dok se malo ne oporavi.

Međutim, ima i onih koji, uprkos ovim tegobama, ne žele da se jave ljekaru, jer smatraju da je ovaj virus bezopasan i da će proći za nekoliko dana.

- Za vikend, po povratku sa mora, osjetila sam neku malaksalost. Nije prošlo mnogo vremena i počela sam da povraćam, a ni stomak mi nije bio baš u najboljem redu. To je trajalo dva dana. Jednostavno, konzumirala sam čajeve i dijetalnu hranu, a izbjegavala mlijeko i mliječne proizvode i tegobe su nestale - rekla je sugrađanka Sara Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana