Stanovnici Tuzlanske ulice nezadovoljni infrastrukturom

Jasmina Perišić
Stanovnici Tuzlanske ulice nezadovoljni infrastrukturom

Banjaluka - Stanovnici Tuzlanske ulice u naselju Starčevica nezadovoljni su vodovodnom mrežom na kojoj se učestalo dešavaju kvarovi, zbog čega je asfaltni put iskrpljen, a nerijetko dolazi i do otežanog odvijanja saobraćaja.

Nezadovoljstvo infrastrukturom stanovnika ove ulice, koja je dugačka dva kilometra, podstiče i činjenica da nemaju ni izgrađenu kanalizacionu mrežu.

Siniša Višekruna, koji živi u ovoj ulici, kaže da je ulica asfaltirana prije desetak godina, ali da je asfalt potpuno uništen zbog čestih radova koje preduzeće "Vodovod" izvodi na vodovodnoj mreži.

- Imamo jako lošu infrastrukturu. Svakog mjeseca se dešavaju kvarovi na vodovodnoj mreži. Onda dolaze bageri, kopaju asfalt, pa je kolovoz trenutno pun rupa i u užasnom stanju. Pritisak vode je loš, naročito ako je kuća na više spratova. Živim na trećem spratu i bukvalno se ne mogu istuširati. Kanalizaciju nemamo pa mnogi kubure sa smradom iz septičkih jama, a veoma skupo plaćamo odvodne cijevi kako bismo udaljili kanalizaciju od komšija - rekao je Višekruna.

Dodaje da je prije dva dana voda curila duž cijele ulice zbog iznenadnog kvara, ali i da se kvarovi uglavnom dešavaju na istim mjestima.

- Postao je običaj da nam bageri bar dva puta mjesečno rove ulicu i usporavaju saobraćaj. Žao mi je automobila i autobusa koji svakodnevno saobraćaju po ovim rupama. Godinama smo čekali na asfalt, koji sada nije puno bolji od makadama. Zašto prvo ne urade infrastrukturu pa onda stavljaju asfalt, ovako prave dupli trošak i posao - kazao je Višekruna.

Iz preduzeća "Vodovod" su rekli da se česti kvarovi na vodovodnoj mreži u ovoj ulici javljaju zbog dotrajalih cijevi.

- Ove godine bilo je 10 kvarova na vodovodnoj mreži u Tuzlanskoj ulici, od tog broja šest u julu i avgustu. Tokom svih popravki nije bilo zastoja u snabdijevanju vodom, a kvarovi su otklonjeni u najkraćem roku. Imamo u planu izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije ovog cjevovoda, međutim, sve zavisi od finansijske situacije. Mi iz postojeće cijene vode finansiramo samo tekuće održavanje - rekli su u "Vodovodu".

Kako su naglasili, za izgradnju infrastrukture zadužen je grad, dok je održavanje postojeće u nadležnosti "Vodovoda".

- S obzirom na to da grad trenutno nema sredstava za izgradnju novog cjevovoda, vjerovatno je ista stvar i sa kanalizacijom. Mi ćemo čim dobijemo sredstva raditi na novom cjevovodu u ovoj ulici - kazali su u "Vodovodu".

Potrošači

U Tuzlanskoj ulici ima 78 potrošača koji se nalaze na evidenciji "Vodovoda".

- Nelegalnih potrošača nema, a ukoliko budu otkriveni na terenu, biće isključeni sa gradske vodovodne mreže - rekli su u "Vodovodu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana