Sačiniti plan realizacije projekata vodosnabdijevanja sela

Agencije
Sačiniti plan realizacije projekata vodosnabdijevanja sela

Banjaluka - Skupština grada Banjaluka prihvatila je danas informaciju o stanju vodosnabdijevanja seoskog područja i zaključila da treba formirati stručni tim od predstavnika grada, "Vodovoda" i Centra za razvoj i unapređenje sela koji će do 31. oktobra sačiniti prijedlog finansiranja i dinamike realizacije projekata "Gašića vrelo", "Banjica" i "Crno vrelo".

Prema sadašnjim procjenama, da bi projekti izgradnje vodovoda "Gašića vrelo" i "Banjica" bili završeni potrebno je oko milion i po KM.

Radovi na vodovodnom sistemu "Crno vrelo" zaustavljeni su jer je Uprava za indirektno oporezivanje povukla dio sredstava po osnovu PDV-a.

"Po osnovu rješenja UIO morali smo da uplatimo tri miliona KM, koje su bile namijenjene za nastavak izgradnje sistema žCrnog vrelaž. Osporili smo tu obavezu, jer niko osim Banjaluke ne plaća PDV za izgradnju vlastitih vodovoda na seoskom području. Rješenje je poništeno, a do donošenja novog sredstva su zadržana na računu Uprave", pojasnio je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

On je rekao da je uz ta tri miliona, koja bi trebalo da budu vraćena gradu za nastavak radova na "Crnom vrelu", i Vlada Republike Srpske obećala dva miliona KM za podršku izgradnje vodovoda na seoskom području.

Mještani sela na Manjači juče su izrazili protest jer već pola mjeseca nemaju vode sa izvorišta "Banjica" i strahuju da bi stokla mogla da ugine zbog žeđi.

Mještani traže završetak vodovodnog projekta kako bi 160 domaćinstava dobilo vodu.

Odbornici su na današnjoj sjednici prihvatili informaciju o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina na području grada, te informacije o stanju sportskih objekata i o organizaciji i stanju u oblasti sporta i fizičke kulture, kao i izvještaj o radu Odbora za žalbe zaposlenih u Gradskoj upravi.

Prihvaćene su informacije o realizaciji programa podsticaja za zapošljavanje u 2014. godini, o stanju u privredi i zapošljavanju i o bezbjednosti saobraćaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana