Ruski kozaci prvi čestitali 22. april

Danijela Stokanić
Ruski kozaci prvi čestitali 22. april

Banjaluka - Državni plesni ansambl Ruske Federacije "Ruski kozaci" koncertom u sportskoj dvorani "Borik" prvi su čestitali Banjaluci 22. april, Dana grada. Tako su započele svečanosti kojima će biti obilježeno i 70. godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu.

Više od 40 igrača obučenih u živopisne i originalne kostime, neobičnih boja, u srijedu uveče na briljantan način prikazali su legendarne igre Rusa i pobrali aplauze poprilično popunjenih tribina SD "Borik".

- Koncertom plesnog ansambla "Ruski kozaci" iz nama prijateljskog grada Moskve otvorili smo proslavu Dana grada i obilježavanje 70 godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu. Ovaj muzičko-scenski spektakl, koji je oduševio sve prisutne, je, između ostalog, poklon građanima - rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Dodao je da će obilježavanje Dana grada trajati tokom cijelog aprila, kada će biti održane mnogobrojne kulturne i sportske manifestacije.

Rukovodilac Državnog plesnog ansambla "Ruski kozaci" Leonid Milovanov rekao je da ansambl ove godine obilježava 25 godina postojanja, te da je na turneji povodom obilježavanja 70 godina pobjede nad fašizmom.

- Bili smo u Češkoj, Španiji i sada smo došli kod vas zato što smo zajedno sa braćom Srbima oslobađali ovaj grad, koji je mnogo lijep sa srdačnim i gostoprimljivim narodom - rekao je Milovanov i dodao da svoju turneju nastavljaju u Beogradu i Novom Sadu.

Istkao je da je ansambl "Ruski kozaci" nosilac mnogobrojnih državnih nagrada i svjetskih priznanja, te da je nastupao na svim kontinentima i prestižnim svjetskim muzičkim i pozorišnim festivalima.

Milovanov je uručio gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću zahvalnicu i prigodan poklon, vaskršnji suvenir iz Moskve.

Kozak Mateo, koji je član ovog plesnog ansambla već punih dvadeset godina, kaže da je ovo prvi put da su u Banjaluci, dok je u Srbiji bio više puta.

- Oduševljen sam gradom i domaćinima. Mnogo mi se svidjela i banjalučka publika, koja je topla. Ako je suditi po njihovim, u više navrata, gromoglasnim i dugim aplauzima, svidio im se naš nastup - rekao je Mateo.

Banjalučani nisu krili oduševljenje izvedbama "Ruskih kozaka", a, kako kažu, najviše ih je dirnula pjesma "Tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje tamo je Srbija...", koju su pjevali zajedno sa Rusima.

Spektakl energije i ritma "Ruskih kozaka" organizovan je na inicijativu udruženja Srpsko-ruska veza, uz podršku Banskog dvora - Kulturnog centra.

Bajkeri

Bajkeri iz Modriče svuda prate ansambl "Ruski kozaci", pa su tako bili na koncertu koji je u srijedu uveče održan u sportskoj dvorani "Borik". Oni su iskoristili priliku da se fotografišu sa svojim ruskim prijateljima, ali i gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana