Rekreativnom stazom od Priječana do Slatine

Danijela Stokanić
Rekreativnom stazom od Priječana do Slatine

Banjaluka - Stanovnici Priječana i okolnih naselja u oktobru će dobiti prvu izletničko-rekreativnu stazu dugu sedam kilometara. Ljubitelji prirode će tom trasom moći proći kroz šumu do čuvene banje Slatine.

Ova ideja Gorske službe spasavanja naišla je, uz nesebičnu podršku Savjeta mjesne zajednice Priječani i Turističke organizacije grada, na pozitivan odjek pa će biti sprovedena u djelo. U realizaciju ove ideje uključiće se i pripadnici Oružanih snaga, a poziv je upućen i građanima.

Kako je objasnio načelnik gradske Stanice gorske službe spasavanja Miroslav Krnjajić, za početak je planirano da to bude pješačka staza lakšeg karaktera, kako bi je sve lokalno stanovništvo moglo koristiti.

- Za manje od mjesec krenućemo u akciju uređivanja i čišćenja prostora u šumi, gdje je zamišljena ta staza, te sa postavljanjem planinarskih oznaka. Očekujemo da će ta prva faza staze biti završena do prvih jesenjih dana i puštena u funkciju - rekao je Krnjajić.

Dodao je da neće stati na ovome te da će kad god budu bili u mogućnosti dorađivati i upotpunjavati sadržaje ove staze. Takođe, ova staza će imati turističkog vodiča, kad su u pitanju organizovane grupe, kao i čuvara.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić ističe da će ova izletničko-rekreativna staza mnogo značiti, kako stanovnicima ovog, tako i okolnih naselja.

- Za realizaciju ove ideje neće trebati mnogo novca, koliko će trebati dobre volje svih nas. Bilo bi odlično kada bi se ovim šumskim putem uvezali Priječani i Slatina, što bi i te kako upotpunilo turističku ponudu ova dva naselja i same Banjaluke. Međutim, to je još neizvjesno - rekao je Tojagić.

Dodao je da gradu poput Banjaluke nedostaje ovakvih staza te da će na ovaj način biti dodatno promovisan slogan "grad adrenalina i dešavanja".

Prema njegovim riječima, pomenuti šumoviti dio Priječana bio bi poprilično zapušten.

- Radi se o kraju koji je bio naseljen do zemljotresa, nakon čega se većina stanovnika tih planinarsko-brdskih dijelova spustila prema rijeci - objasnio je Tojagić.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin pohvalio je ovu ideju Gorske službe spasavanja.

- U interesu nam je da obuhvatimo što veći prostor grada u turističku ponudu. Banjaluka već ima nekoliko staza ovog karaktera, ali, isto tako, imamo njih još nekoliko u planu - kazao je Barašin.

Dodao je da, pored staze u Priječanima, u skorije vrijeme imaju u planu da urede i onu prema Šibovima.

Klupe

Kao u pjesmi iz čuvenog dječijeg filma "Vlak u snijegu" - "Kad se male ruke slože, sve se može" pokazalo je oko 100 entuzijasta okupljenih oko Udruženja "Rekreativna zona Banjaluka". Oni su velikim trudom i zalaganjem na Banj brdu postavili 36 klupa, oslikanih motivima koji asociraju na njihove donatore. Oko spomenika je postavljeno 17 klupa, dok su ostale raspoređene duž saobraćajnice koja vodi ka Banj brdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana