Rade Džajić svjedok oslobođenja Banjaluke: Sloboda stigla u zoru 22. aprila

Sanja Amidžić
Rade Džajić svjedok oslobođenja Banjaluke: Sloboda stigla u zoru 22. aprila

Banjaluka - Prođe 70 godina, a kao da je bilo juče! Cijelu noć sa 21. na 22. april 1945. napadali smo na Banjaluku u želji da je oslobodimo, a neprijateljske njemačke i ustaške jedinice smo u potpunosti potisnuli iz grada u samu zoru!

Tako danas priča vitalna starina Rade Džajić (88), partizan koji je sa svojom Prvom brigadom Petog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobađao Banjaluku od fašista.

- Borbe su bile žestoke. I mi smo mudrim komandovanjem naših oficira i partizanskom vještinom oslobađali dio po dio grada. Uspjeli smo da u potpunosti razbijemo neprijatelja, povežemo naše linije i poslije četiri godine donesemo slobodu Banjaluci. Ta proljećna zora 22. aprila je bila lijepa, prelijepa i za cijeli život upamćena - kazao je Džajić, koji se od svoje Banjaluke, koju je oslobađao, nikad nije razdvajao.

Kaže da je u oslobodilačkom pohodu za Banjaluku život dalo 1.000 partizana.

- Stradalo je i negdje oko 1.500 civila. Grad je bio uništen. Ničeg nije bilo, ali je bila sloboda. Osjetivši olakšanje omladina i vojska odmah su dan nakon bitke počeli radnu akciju čišćenja grada - kazao je Džajić.

Priča da su partizani pokušali da oslobode Banjaluku u više navrata, ali je grad bilo neprijateljsko utvrđenje i dobro branjen.

- Prva akcija bila je 31. decembra 1943. godina i tada su partizani zauzeli većinu Banjaluke osim Kastela, gdje je bilo jako uporište Nijemaca i ustaša. U toj borbi učestvovalo je oko 22.000 neprijateljskih vojnika, a nas partizana dvostruko manje. Veliki gubici bili su na obje strane, ali smo, ipak, uspjeli da oslobodimo 207 zarobljenika iz čuvene Crne kuće, koja se nalazila kod današnjeg CJB Banjaluka. Svi su bili osuđeni na strijeljanje - kazao je Džajić.

Prema njegovim riječima, najjači udarac neprijatelju zadat je od 18. do 27. septembra 1944. godine kada su partizani zarobili veliki broj tenkova, topova, municije i 34 aviona na aerodromu u Zalužanima.

- Nakon ove akcije partizanska vojska značajno je uznapredovala i sa 19.000 vojnika jedinica je brojala 26.000 - kazao je Džajić.

Kaže da je 70 godina brzo prošlo te da se Banjaluka mnogo izmijenila i uznapredovala.

- U tom periodu, u odnosu na danas, u gradu je bilo samo nekoliko važnih objekata kao što je današnja zgrada Banskog dvora, Gradske uprave i zgrada predsjednika Republike Srpske. Puteva i druge infrastrukture nije bilo, ljudi su živjeli teško, a danas je to sve mnogo drugačije. Za nas sve slobodoljubive ljude 22. april je praznik nad praznicima - kazao je Džajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana