Postavljaju klupe sa imenima na Banj brdu

Jasmina Perišić
Postavljaju klupe sa imenima na Banj brdu

Banjaluka - Grupa građana "Rekreativna zona Banjaluka" planira da na Banj brdu postavi 20 klupa čiju nabavku će finansirati Banjalučani koji vole ovu šetačku zonu, a za uzvrat će svaka klupa nositi ime koje asocira na njenog donatora.

Da su građani sa oduševljenjem prihvatili ovu ideju, govori činjenica da je grupa za vrlo kratko vrijeme obezbijedila 14 klupa, koje treba da budu postavljene u avgustu zajedno sa još šest klupa čija je nabavka u toku.

Osnivač grupe građana "Rekreativna zona Banjaluka" Goran Pivašević kaže da je na ideju došao iz ljubavi prema Banj brdu, koje mu je omiljeno mjesto već 15 godina.

- Pratio sam razvoj šetačke zone. Osjetio sam potrebu da uradim nešto kako bih doprinio još većoj funkcionalnosti Banj brda i njegovim posjetiocima - rekao je Pivašević i dodao da je pokrenuo "Fejsbuk" stranicu sa imenom grupe koja broji blizu 6.000 članova.

Kako ističe, shvatio je po brojnim anketama koje je sproveo da većina Banjalučana želi da Banj brdo bude isključivo pješačka zona.

- Zato su mnogi podržali akciju "Klupa". Oko spomenika i na pješačkoj stazi nedostaje klupa, a Gradska uprava je tek pokrenula javnu nabavku za nove klupe, koje neće biti postavljene do jeseni. Mi planiramo u avgustu, ako nam dozvoli Turistička organizacija grada, da postavimo svih 20 klupa - kazao je Pivašević.

Dodaje da je kupljenih 14 klupa već dobilo imena, u saglasnosti sa donatorima koji uglavnom traže da se klupe postave oko spomenika.

- Neke već nose imena kao što su "klupa folklora", koju je donirao jedan naš sugrađanin koji se dugo bavi folklorom, "klupa trčanja" koju je donirala škola trčanja "Klik", "kafanska klupa" koju je donirao vlasnik kafića "Alibaba", klupa "Sopot", donacija momaka iz istoimene grupe i druge - rekao je Pivašević.

Naglašava da je i 20 novinara skupilo novac kako bi jedna klupa nosila naziv "klupa novinara", a jedna je rezervisana i za banjalučkog slikara Dragana Mihića, takozvana "Dragina klupa ateljea u prirodi".

- On često slika na Banj brdu i planiramo da skupimo novac za jednu klupu koja bi bila postavljena u njegovu čast. Naša akcija je transparentna i ide isključivo u korist prirodi i Banj brdu - kazao je Pivašević.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da nije obaviješten o ovoj inicijativi.

- Nije potrebno da nama šalju zahtjev. Dozvolu za postavljanje klupa treba da traže od Gradske uprave, mi ne odlučujemo o tome - kazao je Barašin.

Pješačka zona

Goran Pivašević izjavio je da od Gradske uprave nije dobio odgovor da li će biti pušten saobraćaj ka spomeniku.

- Eventualno puštanje vozila u pješačku zonu ugroziće bezbjednost pješaka. Ima dosta načina da se organizuju izleti na Banj brdo. Garantujem da dnevno do spomenika prošeta oko 300 ljudi - kazao je Pivašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana